Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Schyluje se k válce Liberty vs. FIA?

Schyluje se k válce Liberty vs. FIA?

Sulajem pořádně naštval majitele F1.

Tak to vypadá, že vztahy mezi majiteli F1 a FIA se blíží k bodu mrazu. Stopy vedou k Mohamedovi bin Sulajemovi, který před více než rokem vyměnil Jeana Todta v křesle prezidenta FIA, Mezinárodní automobilové federace. Vše začalo tvrzením agentury Bloomberg, která se údajně dostala k informaci, že saúdskoarabský investiční fond PIF nabídl Liberty Media za F1 20 miliard amerických dolarů. A byl odmítnut, přestože v roce 2017 Liberty koupilo F1 za 4.4 miliardy dolarů, po započtení dluhů to tehdy Američany stálo kolem 8 miliard.

Prezident FIA, původem ze Spojených arabských emirátů, z nejasného důvodu cítil potřebu okomentovat zprávu prostřednictvím svého oficiálního účtu FIA na Twitteru.

"Jelikož FIA, jako nezisková organizace, dohlíží na motorsport, dělá jí starosti, že nafouklé částky jako 20 miliard dolarů jen tak poletují kolem," napsal Sulajem. „Každý potenciální zájemce by měl používat zdravý rozum a mít na mysli vyšší zájem sportu. Měl by mít plán, ne jen kupu peněz. Je naší povinností myslet na to, co by to udělalo s výší poplatků pro pořadatele závodů a dalšími, přičemž zdražování by se přeneslo na fanoušky.

To evidentně velmi rozzlobilo majitele F1, kteří rovnou vyrukovali s tím, že prezident FIA tímto porušil jednu z podepsaných dohod. Když totiž v roce 2000 prezident FIA, tehdy jím byl ještě Max Mosley, prodal komerční práva na F1 na 100 let, tak součástí smlouvy byla doložka, že FIA se nebude angažovat v komerčních záležitostech sportu, což by stejně bylo v rozporu s legislativou Evropské unie.

Komentář na oficiálním účtu prezidenta FIA považujeme za neakceptovatelný, zasahuje do našich práv. FIA se jednoznačně zavázala, že neudělá nic, co by jakkoli poškodilo vlastníka práv, management a/nebo využívání těchto práv,“ píše se v reakci Liberty. Také se tam píše, že případný zájemce o odkoupení F1 nemá žádnou povinnost nic konzultovat s FIA a že Liberty Media se cítí být poškozena, když prezident FIA odrazuje potenciální kupce, snižuje cenu sportu.

Vytáhne Domenicali do boje? Foto: Formule One Management

Sulajem má za rok ve funkci na svědomí rozhodně více kontroverze a konfliktů než předchozí prezident FIA za celé poslední funkční období, možná za poslední dvě. Například hned na začátku letošního roku oznámil přes Twitter, že dal svým podřízeným pokyn začít hledat jedenáctý tým F1. Krátce na to oznámil Andretti spojení sil s Cadillacem. Reakce majitelů F1 i šéfů současných týmů byla chladná a vyplulo na povrch, že Andrettimu poradil zaštítění svého projektu americkou automobilkou právě Sulajem.

Na konci loňského roku bylo stejně velkým překvapením, když FIA z ničeho nic zakázala závodníkům všechna politická prohlášení, kam budou jistě spadat i aktivity spojené s ochranou životního prostředí a lidských práv. Zákaz samozřejmě není úplný. Jezdci stačí předem získat na svůj komentář nebo čin povolení. Povolení od FIA. Také si můžeme vzpomenout na oznámení rekordně dlouhého kalendáře F1, dříve, než jej F1 oficiálně zveřejnila. Zárodek rozepře s Christianem Hornerem přímo na pódiu galavečera předávání cen FIA. Před rokem Sulajem údajně rozzlobil šéfy týmů, když zablokoval přidání dalších sprinterských závodů, pokud FIA na výměnu nedostane více peněz.

Dokážete si v současné korektní F1 představit novou občanskou válku, jaké v minulosti vedly FISA a FOCA nebo FIA, FOM a GPMA/FOTA? Současná Concordská dohoda platí do konce roku 2025.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: FIA