Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Red Bull podpoří německý talent

Red Bull podpoří německý talent

Tramnitzovi umožní startovat ve F3

Soupiska juniorského programu stáje Red Bull se rozrostla o jedno nové jméno. Rakouská stáj se totiž rozhodla zařadit mezi své chráněnce Tima Tramnitze. Osmnáctiletý Němec letos závodí v evropské regionální formuli. Zde mu jeden podnik před koncem sezony patří třetí místo.

„Vstup do juniorského programu Red Bullu mi otevírá úplně nové příležitosti,“ raduje se Tramnitz, který s Rakušany podepsal víceletý kontrakt.

K definitivní dohodě mezi Tramnitzem a Red Bullem došlo letos v úvodu září. Výrobce energetických nápojů ovšem rodáka z Hamburku sledoval již delší dobu. Jednání o vstupu do juniorského programu probíhala už v roce 2021, kdy se Tramnitz stal vicemistrem jak v italské, tak v německé F4. Poté měl ale ošklivou nehodu při testování v Estorilu, při které si zlomil obratel a skončil na 12 dní v nemocnici. Tím rozhovory utichly.

Vstup do juniorského programu bude pro německého pilota s největší pravděpodobností znamenat i změnu série. Příští rok se totiž nejspíše přesune do FIA F3. Monopost tohoto seriálu už si nedávno vyzkoušel při posezonních testech v Barceloně a Jerezu. Zde mu dala šanci nizozemská stáj MP Motorsport.

Tramnitz přiznává, že bez Red Bullu by se mu sháněl rozpočet na sezonu ve F3 jenom těžko: „Ještě nedávno jsme vůbec nevěděli, jestli zde budeme moct závodit. Nyní se na tuto výzvu vážně těším,“ dodává.

V regionální formuli patří momentálně Timu Tramnitzovi třetí místo. Foto: R-ace GP


Když se řekne Red Bull a německý jezdec, jistě se řadě fanoušků vybaví jedna úspěšná spolupráce. V minulosti totiž hájil barvy týmu Sebastian Vettel, který s ním dosáhl na čtyři tituly mistra světa.

Pro úplnost dodejme, že kromě Vettela prošli juniorským programem Red Bullu ještě další tři jezdci z Německa, kteří již tak úspěšní nebyli – Michael Ammermüller (2004-2007), Kevin Mirocha (2007) a Stefan Wackerbauer (2012). Zatímco poslední dva jmenovaní v motorsportu na žádné výraznější výsledky nedosáhli, Ammermüller působil v letech 2006 a 2007 u Red Bullu jako testovací jezdec. Později se prosadil v závodech vozů GT. Zatímco v letech 2017, 2018 a 2019 získal tři tituly v Porsche Supercupu, rok 2020 mu přinesl titul šampiona v ADAC GT Masters.

Fittipaldi s Maloneym v ohrožení



Tim Tramnitz sice přichází, to ale nutně neznamená, že juniorský program Red Bullu bude v příštím roce početnější. Rakouská značka totiž nejspíše přestane spolupracovat s Enzem Fittipaldim a Zanem Maloneym.

„Podle toho, co vím, tak už je Red Bull příští rok podporovat nebude. Řekněme si to na rovinu, momentálně mají více dobrých jezdců než míst. Na co se tedy snažit,“ říká šéf stáje Rodin Carlin ve F2 David Dicker, u které letos oba závodníci působí.

Pro Fittipaldiho jde letos ve F2 o druhou kompletní sezonu. Maloney zažívá ve „druhé lize“ premiérový rok. V průběžném pořadí je na tom lépe Brazilec, který je sedmý. Maloneymu patří desátá pozice. Fittipaldimu se povedlo mimo jiné jednou vyhrát, když vystoupal na nejvyšší stupeň po sprintu ve Spa-Francorchamps. Loňský vicemistr F3 Maloney na triumf stále čeká, mezi nejlepší trojicí ale dojel už čtyřikrát.  

Kromě již zmíněných jezdců patří momentálně mezi juniory Red Bullu také Liam Lawson, který v posledních závodech F1 zaskakoval u AlphaTauri za zraněného Daniela Ricciarda. Dalšími členy jsou Dennis Hauger (F2), Jak Crawford (F2), Ajumu Iwasa (F2), Arvid Lindbald (italská F4), Isack Hadjar (F2), Souta Arao (britský šampionát GB3), Enzo Deligny (španělská F4), Sebastián Montoya (F3), Enzo Tarnvanichkul (motokáry) a Pepe Martí (FIA F3).

Zdroj: Motorsport, FORMULE.cz, PlanetF1, úvodní foto: R-ace GP