Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Norris měl šanci jen na nových gumách

Norris měl šanci jen na nových gumách

Později už nechtěl riskovat

Maximum možného. Tak hodnotil Lando Norris své druhé místo v cíli Velké ceny Sao Paula. Britský jezdec opouštěl okruh Interlagos, kde vybojoval stříbrný výsledek kromě hlavního závodu i ve sprintu, příjemně překvapen.

„Měli jsme velmi dobré tempo. Před víkendem jsme úplně neočekávali, že se nám bude takto dařit. Řekl bych, že to pro nás bylo velice příjemné překvapení. Interlagos a Mexiko byly dva okruhy, u kterých jsme očekávali, že se budeme trápit. Nakonec jsme tam ale dopadli o mnoho lépe. Momentálně se tedy nezdá, že bychom byli na nějakých tratích slabí,“ byl pilot McLarenu potěšen.

Důležitý moment přišel pro Norrise už po startu, kdy se z páté pozice posunul až na druhé místo. Na něm poté strávil v zásadě celý závod. V úvodní fázi Norris dokonce ohrozil i vedoucího Maxe Verstappena, na kterého zaútočil v první a následně i čtvrté zatáčce.

„V zatáčkách 10 a 12 jsme se příliš trápili, zatímco Red Bull tam byl naopak neuvěřitelně konkurenceschopný. Jedinou výjimkou byla doba, kdy jsme jeli na nových pneumatikách. Věděl jsem proto, že příležitost mám v této době a právě tam. Využil jsem proto celou svou baterii, systém DRS a začal jsem ho velice rychle stahovat,“ říká ke svým snahám.

Čerstvé obutí sice Norrisovi umožnilo na chvíli snít o prvním vítězství v kariéře, současně ale pomohlo také Verstappenovi: „V první a druhé zatáčce jsem sice jel dobrou stopu, Max měl ale spoustu přilnavosti. Kdyby k něčemu takovému došlo později, měl by mnohem horší stopu a to by mu situaci zkomplikovalo. Na čerstvých pneumatikách měl ale dostatečně dobrý výjezd a já se tak před brzděním do čtvrté zatáčky dokázal dostat jenom vedle něj,“ vysvětluje.

McLaren získal v Brazílii další stupně vítězů. Foto: McLaren


Později začal Verstappen Norrisovi ujíždět a pilot McLarenu se místo bezhlavé honby za vítězstvím rozhodl vsadit raději na jistotu. Měl totiž obavy ze třetího Fernanda Alonsa.

„Věděli jsme, že Aston Martin má velmi dobrou závodní rychlost, zvláště pak při vysokém opotřebení pneumatik. V sobotu sice Fernando nejel v čistém vzduchu, tentokrát měl ale příležitost a nacházel se v pozici, kdy mohl dosáhnout na mnohem více. Nechtěl jsem si proto zkomplikovat svůj vlastní závod tím, že se pokusím o další útok. Neměl jsem dostatek baterie a kdyby se mi pneumatiky přehřály příliš brzy, mohl bych za to zaplatit docela vysokou cenu,“ prozrazuje.

Už sedmé letošní stupně vítězů posunuly Norrise v průběžném pořadí nahoru. Dostal se před Carlose Sainze a Brazílii tak opouštěl jako pátý muž průběžného pořadí. V jeho dosahu je navíc i celkové čtvrté místo. Na Fernanda Alonsa totiž ztrácí pouhé tři body.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, McLaren, úvodní foto: McLaren