Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Rely Champ Cars v San José

Rely Champ Cars v San José

Taylor Woodrow GP of San José - průběh a výsledky závodu

Taylor Woodrow GP of San José
93 kol, 134,664 mil
5 žlutých fází, celkem 27 kol
nejrychlejší kolo: Sebastien Bourdais, 0:55.083 sekundy
 
Včerejší závod série Champ Cars v kalifornském San José se zřejmě mezi ty povedené nazařadí. Na vině je především trať, která se během závodu projevila jako příliš úzká, přespříliš hrbolatá a navíc s místy, kdy monoposty létaly vzduchem. To vše se samozřejmě odrazilo na mnoha kolizích a technických závadách, které startovní pole postihly. Vítězem se stal Sebastien Bourdais před Tracym a Serviou.
 
Start do závodu byl sice čistý a bez kolize, ale malý náznak toho co přijde, zařídil již v prvním kole v šikaně Sperafico, který navíc zablokoval svého stájového kolegu Bremmera. Sperafico zůstal stát na trati a tak přišla první žlutá fáze. Někteří jezdci se pokusili využít žlutou pro natankování, výhodu jim to ale nakonec nepřineslo. K restartu došlo v 5. kole, vozy se seřadily do procesí, ale klid trval krátce. Již v 13. kole odstoupil pro poškozený vůz Allmendinger, v zápětí totéž potkalo Rangera. V 18.kole musel do boxů Vasser, ale statečně se po opravě vozu ještě vrátil na trať. Bylo to třeba, protože mezitím odpadli další jezdci.
 
 
Během první zastávky se Tracy posunul před Serviu a tím v podstatě větší změny v pořadí skončily. Ve vedení se objevil na čas Bremer, jedoucí s odlišnou palivovou strategií. Dalším jezdcem mimo hru se stal Lavin, který nejprve kolidoval s Taglianim a pak se zdí. V 50. kole se Bourdais dopustil chyby ve vlásence, která ho málem stále vítězství, když byl při průjezdu moc široký a Tracy ho téměř podjel. O osm kol později přišla další žlutá, když na trati zastavil Hunter-Reay. To již bylo zřejmé, že závod se bude muset jet jako časově omezený.
 
Po posledních zastávkách v boxech se do čela dostal ještě na chvíli Wirdheim, ale i on musel nakonec pro palivo a do čela nastoupila znova trojice Bourdais, Tracy a Servia. V 78. kole havaroval ještě da Matta a tak byl nakonec závod ukončen po projetí pouhých 93 kol.
 
 
Utrápené pole otlučených jezdců přivedl do cíle Sebastien Bourdais před Tracym a Serviou. GP San José se do análů Champ Cars určitě nezapíše v dobrém světle a do příštího roku čeká pořadatele spousta práce s úpravou trati. Možná by stálo za pokus vytýčit úplně novou, protože jak jeden z rozčarovaných fanoušků po závodě poznamenal, vypadalo to že Champ Cars uspořádali v San José spíše rely.     
 
p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas Racing
1:45:42.889
2.
 P.Tracy  Forsythe Racing
3.724
3.
 O.Servia  Newman/Haas Racing
10.383
4.
 J.Wilson  Team RuSPORT
11.323
5.
 M.Dominguez  Forsythe Racing
11.917
6.
 T.Glock  Rocketsports Racing
15.260
7.
 R.Bremmer  Dale Coyne Racing
16.391
8.
 B.Wirdheim  HVM Inc.
19.443
9.
 A.Tagliani  Team Australia
4 kola
10.
 C.da Matta  PKV Racing
havárie
11.
 J.Vasser  PKV Racing
porucha
12.
 M.Marshall  Team Australia
porucha
13.
 R.Lavin  HVM Inc.
havárie
14.
 R.Hunter-Reay  Rocketsports Racing
porucha
15.
 N.Philippe  Mi-Jack Conquest
porucha
16.
 A.Ranger  Mi-Jack Conquest
havárie
17.
 A.J.Allmendinger  Team RuSPORT
havárie
18.
 R.Sperafico  Dale Coyne Racing
havárie

Všechny časy neoficiální