Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Tomáš Enge: "Měl jsem smůlu i štěstí."

Tomáš Enge: "Měl jsem smůlu i štěstí."

Engeho komentář závodu v Kalifornii.

Osmé místo obsadil Tomáš Enge v závěrečném závodu sezony IRL v Kalifornii, když v průběhu bitvy na 200 kol ukázal stejnou rychlost jako lídři závodu. V celkovém pořadí šampionátu patří Engemu v premiérové sezoně 16. místo, v hodnocení nováčků skončil i přes vynechání tří závodů druhý.
 
California Speedway ukončila letošní sezonu IRL a diváci viděli mimořádně napínavý závod. Enge do něj odstartoval z 11. místa, ale rychle postupoval vpřed a v 18. kole už byl pátý. Bez problémů držel tempo vedoucí skupiny, cestu za možným nejlepším umístěním v IRL mu však zkomplikovala penalizace za překročení rychlosti v boxech u druhé zastávky v 83. kole. Enge vykonal penalizaci průjezdem boxy v 88. kole, na trať se vrátil těsně před vedoucím mužem závodu Dariem Franchittim. Postupně mu dokázal malinko poodjet a udržel se tak ve stejném kole jako první jezdec, což bylo nesmírně důležité kvůli žluté fázi, která nastala v poslední čtvrtině závodu. Enge se po restartu dokázal propracovat vpřed, pak těsně před ním havarovali Jacques Lazier a Danica Patrick, český jezdec se jim naštěstí dokázal vyhnout a po předjetí Helia Castronevese skončil osmý.
 
„Dnes jsem měl štěstí, ale byla to skvělá jízda," řekl Tomáš Enge. "Kvůli všem členům Rockstar týmu jsem rád, že jsme mohli dokončit závod. Samozřejmě jsme chtěli dojet lépe a věděli jsme, že dnes budeme silní. Měli jsme smůlu na penalizaci, ale pak zase štěstí, že jsme se udrželi ve stejném kole jako lídr. K nehodě (Laziera s Patrickovou) došlo přímo přede mnou a měl jsem štěstí, že jsem se jim dokázal vyhnout. Viděl jsem kontakt a pak jsem se díval na cestu před sebe, ale viděl jsem jenom dým. Bylo skvělé, že jsem v letošní sezoně mohl spolupracovat s Panthery a Chevroletem, doufám, že v budoucnu budeme spolu pokračovat.“