Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Příští rok v ChampCar pevné starty

Příští rok v ChampCar pevné starty

Ukazují se bezpečnější než letmé.

Série ChampCar v některých závodech příštího roku aplikuje pravidlo pevných startů známých spíše v Evropě. ChampCar doteď závody zahajuje tzv. letmými starty.

ChampCar k tomuto kroku sáhla po úspěšném ověření v nižší soutěži Champ Car Atlantic, kde nejenže nebyly problémy na startu, ale ani se nijak nezhoršila situace při kolizích v první zatáčce, právě naopak.

Poté, co vozy zaujmou své pozice, bude následovat patnáctivteřinový signál, pak se startuje se zhasnutím světel podobně jako ve formuli 1. ChampCar bude toto pravidlo zkoušet na bezpečných okruzích, poprvé už možná v Las Vegas.

Pořadatelé argumentují, že starty ChampCar budou zajímavější než formule 1, vrátí se totiž tak typické obláčky od pneumatik prakticky všech vozů, když se kola protočí, což se dnes ve formuli 1 díky elektronickým řešením už neděje.

Další změnou je skutečnost, že se pojede závod na čas, nikoli na počet kol. Bílá vlajka už nebude používána pro znamení posledního kola a využije se v souladu s pravidly FIA (indikující pomalý vůz na dráze).

Dalšími změnami jsou úpravy ve využití pneumatik či náhradních vozů.