Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

GP Velké Británie na Silverstone letos nejspíš naposledy

GP Velké Británie na Silverstone letos nejspíš naposledy

Nemá totiž promotéra.

Grand Prix Velké Británie se letos jede nejspíše naposledy, pokud se neobjeví vážný uchazeč o marketingová práva na pořádání závodu. Dosavadní vlastník práv na Grand Prix Velké Británie společnost Interpublic se jich vzdala a s pokutou 93 mil. $ je vrátila zpátky Berniemu Ecclestonovi.

Ten je nyní vlastníkem práv a může s nimi naložit jak chce. Například uspořádat Velkou cenu Velké Británie na Masarykově okruhu v Brně, když bude chtít. (Nebude.)

Zatímco média tuto skutečnost chápala jako záchranu britské Grand Prix na okruhu Silverstone, opak je spíše pravdou. Interpublic se práv vzdal, protože si spočítal, že obchodování v červených číslech až do roku 2015, do kterého původně měl práva mít, přijde podstatně dráž než se práv, byť s velkou pokutou, vzdát.

Samotný Silverstone vlastní British Racing Drivers´ Club (BRDC), který nemá finanční prostředky na to, aby dostatečně vylepšil místní infrastrukturu, což je ale trnem v oku Bernieho Ecclestona, který se netají nevybíravými výpady. Za příklad se stalo módou dávat okruh Sakhir v Bahrajnu.

Ecclestone rád uvítá promotéra, který bude nadále pořádat Grand Prix Británie na okruhu Silverstone. Podle něj je to jediný použitelný okruh v zemi. Vložil do něj i vlastní peníze a BRDC za ně postavilo parkoviště.

"Jsou velmi pěkná, ale potřebujeme také nové boxy a paddock. Pokud to BRDC neprovede, nebude žádná Grand Prix Velké Británie 2005," řekl dnes Bernie Ecclestone, který sám rozhodně nemá v plánu být promotérem britské Grand Prix.

Ecclestone současně dodal, že nebude dělat úlevy ve smlouvách s promotérem na britskou velkou cenu jen proto, že jde o Británii.

"Já sám nemám v plánu dělat cokoli s Grand Prix Velké Británie. Možná BRCD by měl být promotérem, proč ne?" ptá se Ecclestone, který již nehodlá investovat peníze do trati, která patří někomu jinému.