Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Dennis kritizuje pravidlo zpomalovacího vozu

Dennis kritizuje pravidlo zpomalovacího vozu

A žádá změnu, protože to bude lepší pro všechny.

Šéf McLarenu, Ron Dennis, po Velké ceně Kanady podrobil kritice letos nově zavedené pravidlo zpomalovacího vozu.

Přestože Lewis Hamilton přivezl McLarenu 10 bodů, Dennis není spokojený. Můžou za to pravidla, která říkají, že během prvního kola, kdy je na trať vyslán zpomalovací vůz, je uzavřena boxová ulička. Tento postup má umožnit seřazení vozů dle aktuálního pořadí.

Změna tohoto nařízení byla zavedena proto, aby se zamezilo pilotům ve snaze rychle se dostat k mechanikům pro dotankování paliva v době, kdy trať není zcela bezpečná.

Během Velké ceny Kanady jsme byli svědky čtyr výjezdů zpomalovacího vozu.

"Byl jsem opravdu znechucen dopadem zpomalovacího vozu na náš závod. Celé to vzniklo z iniciativy GPDA (Grand Prix Drivers' Association), ale k jezdcům samotným je to nefér, protože to týmy během závodu nemají možnost nijak ovlivnit."

"Je to jedna z těch změn, která byla zavedena s dobrými úmysly, ale má příliš velký vliv na závod a během dalších závodů ještě velký vliv mít bude."

"Doufám, že Mezinárodní automobilová federace a ostatní týmy formule 1 se z nedělního závodu poučí a budeme s to provést změnu řádů v půli sezony. Vyhneme se příštím penalizacím pilotů, které mohou postihnout každého."

Úřadující mistr světa, Fernando Alonso, byl penalizován za vjezd do boxové uličky během prvního zpomalovacího vozu na trati. Dennis dodává, že se každý z jezdců může ocitnout ve stejné situaci.

"Tohle pravidlo prostě nepracuje ve prospěch formule 1. Jak hloupě bychom vypadali, kdyby některému z našich vozů během jízdy za zpomalovacím vozem došlo palivo? Je to nefér, a to nejenom vůči nám, ale vůči komukoliv."

Pilot Ferrari Felipe Massa a Giancarlo Fisichella z Renaultu byli ze závodu diskvalifikováni kvůli vyjetí z uzavřené boxové uličky v době, kdy byl zpomalovací na trati. Brazilský pilot souhlasí, že zmíněné pravidlo není fér:

"Neudělal jsem nic špatného. Své diskvalifikování shledávám absurdním a zcela mylným," řekl.

"Co jsem měl dělat? Zpomalovací vůz byl na trati a stejně jako spousta ostatních jsem přijel k mechanikům dotankovat a poté jel dál. Červené světlo jsem neviděl, stejně jako Fisichella. Nemyslíte, že to nedává smysl? Čekat zatímco závod pokračuje?"