Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Jak je to s údajným odchodem Alonsa z McLarenu?

Jak je to s údajným odchodem Alonsa z McLarenu?

Aneb co nám média po GP Maďarska nabídla.

Šéf týmu McLaren, předseda a výkonný ředitel McLaren Group v jedné osobě, Ron Dennis, v čase sporů uvnitř i vně týmu ujišťuje veřejnost o setrvání dvojnásobného mistra světa Fernanda Alonsa ve Wokingu i v příštím roce.

Alonso je smluvně vázán s McLarenem do konce roku 2009. Již dříve se ale objevila neověřená informace, že Alonsova smlouva obsahuje klauzuli, podle níž, když dojde k poškození dobrého jména jezdce kvůli týmu (taková situace by například mohla nastat v případě nového verdiktu ze strany Mezinárodního odvolacího soudu FIA, který by McLaren vyloučil ze šampionátu - pozn. redakce), může se rozhodnout tým opustit.

Články o případném, údajném, nebo jenom rozchodu s týmem McLaren se objevily po Velké ceně Maďarska v tištěných i elektronických médiích s neuvěřitelnou rychlostí.

Novináři dostali do rukou hned dva podněty, jenž byly natolik senzační, že se spekulujícím až bulvárním článkům nevyhla ani seriózní média.

Prvním podnětem byla celková situace, jež panovala v týmu během tohoto závodního víkendu, kde byl každý rozezlen na každého. Alonso na kolegu Hamiltona během úvodních kol třetí části kvalifikace, tým na Hamiltona za neuposlechnutí, Hamilton na Alonsa za zdržení v boxech, tým na Alonsa za totéž a došli bychom asi až k pocitům týkajících se udělených trestů a možná ještě dále.

Druhým podnětem se stal rozhovor Fernanda Alonsa pro magazín Autosport, ve kterém odpověděl na závěrečné otázky, zda si myslí, že je možné v takovém týmu pokračovat po dobu tří let, že neví, a na otázku, zda má v úmyslu o tom popřemýšlet, odpověděl neméně stručně.

Rozhovor, během kterého si byl Alonso jako by nejistý svojí budoucností v týmu, a kontroverzní situace, již mohli všichni vidět na vlastní oči u televizních obrazovek v sobotu před Velkou cenou Maďarska, vehnala svěží proud vody na dychtivé novinářské koleso.

Mohli jsme si proto přečíst více či méně senzační články, z nichž několik málo vám pro ilustraci přinášíme:

ITV (Velká Británie): Alonsova budoucnost v McLarenu nejistá.

Motoristická část serveru Novinky.cz: Alonsovy dny v McLarenu jsou prý sečteny.

Gazzetta dello sport (Itálie): Vztah Alonso-McLaren se zdá být přerušen.

Bild (Německo): Alonso si přeje jít z McLarenu pryč.

Tím ovšem vlna spekulací, zdá se, nekončí a týká se také aktuálního lídra mistrovství Lewise Hamiltona. Když šéf Ferrari Jean Todt na jedné z konferencí pochválil výkony 22letého Brita, chopily se místní noviny Daily Mirror své šance a čtenářům poskytly informaci, že se Ferrari pod tlakem FIATu, který v Hamiltonovi vidí nástupce Schumachera, chystá přilákat nováčka šampionátu pod svá křídla částkou 17 miliónů liber ročně (tuto částku mimochodem Eurosport přikrášlil o 53 miliónu britských liber na rovných 70 miliónů liber - pozn. redakce). Jean Todt tuto informaci v rozhovoru pro Autosport označil za lživou spekulaci. Piloti Ferrari jsou navíc svými smlouvami zavázáni, Felipe Massa do konce roku 2008, Kimi Räikkönen ještě o rok déle.

Ron Dennis ovšem ještě chce využít služeb španělského pilota, i díky nemuž je vůz McLaren MP4-22 jedním z nejlepších, pokud ne dokonce vůbec tím nejlepším, vozem v šampionátu formule 1. Zakrátko 60letý šéf britsko-německého týmu už zažil dobu dvou soutěživých pilotů pod jednou střechou v letech 1988 a 1989 s Alainem Prostem a Ayrtonem Sennou. O případném odchodu některého z pilotů McLarenu se Dennis vyjádřil takto:

"Máme dva jezdce, kteří jsou smluvně vázáni na několik příštích let. Naši část smlouvy budeme respektovat a totéž očekáváme od našich pilotů. O tom smlouva je."

Ke spekulacím, jež se v tisku a na Internetu objevily, Dennis s úsměvem na rtech poznamenal:

"Tomu, že se takové články píší a takové řeči vedou a diskutují, se nevyhneneme."