Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Morris Nunn by mohl pomoci týmu Gerryho Forsytha

Morris Nunn by mohl pomoci týmu Gerryho Forsytha

Otázkou zůstává, zda bude chtít

Katastrofický rok týmu Forsythe Championship Racing pokračuje a zdá se, že krize se stále prohlubuje. Paul Tracy si pravděpodobně ani nepamatuje, kdy skončil v kvalifikaci téměř šest sekund za časem vítěze a ani technicky daleko zdatnější Oriol Servia zdá se s vozem nedokáže udělat víc.

Krize týmu má své kořeny pravděpodobně v zimním období, kdy Gerry Forsythe z ne zcela známého a pochopitelného důvodu propustil řadu klíčových odborníků, mezi jinými i závodního inženýra Mike Cannona, který v uplynulé sezóně dirigoval tým techniků A.J. Allmendingera. Cannon přešel ke Keithu Wigginsovi do nového týmu Minardi USA, stará se primárně o vůz Roberta Doornbose a může se pravděpodobně spokojeně usmívat.

Před Forsythem a manažerem stáje FCR Neilem Micklewrightem tak vyvstal uprostřed sezóny úkol, jak pozvednout tým zpátky na místa, kam patří. A neoslovili nikoho jiného než Mo Nunna, bývalého závodního inženýra Chipa Ganassiho a poté i majitele vlastní stáje v CART a IndyCar Series.

Kariéra Morrise Nunna v motorsportu začala již velice dávno ve Velké Británii, když si po ukončení povinné vojenské služby otevřel autodílnu se svým přítelem. Koupili společně první rozbitý ojetý automobil, který chtěli původně opravit a poté se ziskem prodat. Jenomže brzy zjistili, že pokud opravený vůz začnou nasazovat do závodů, mohou na startovném vydělat mnohem více, než prostým prodejem vozu. Morrisův přítel byl ženatý, a tak za volant usedl Nunn. A protože měl od mládí cit pro techniku, získával s jezdeckými zkušenostmi zároveň i cit proto, co je na autě třeba změnit, aby se chovalo lépe a bylo rychlejší.

Mo Nunn se prokousal až do formule jedna, kde byl i stájovým kolegou Emersona Fittipaldiho, působil jako technik a nakonec i jako majitel týmu Ensign (jméno vzniklo ze spojení N-sign, neboli "Nunnův podpis, znak". Jako majitel týmu však úspěšný nebyl, protože nebyl dobrým obchodníkem a nedokázal zajistit týmu finance.

Posléze odešel do Spojených států, kde na delší dobu zakotvil v týmu Chipa Ganassiho a byl klíčovým mužem za úspěchy týmu s jezdci Vasserem, Zanardim a Montoyou. Opět se rozhodl zkusit své štěstí jako majitel vlastní stáje, ale ani tentokrát mu štěstí nepřálo. V roce 2000 jezdil pro finančně slabý tým Tony Kanaan, o rok později si Morris hodně sliboval od návratu Alexe Zanardiho, se kterým ho pojilo přátelství od dob v týmu Ganassi Racing. Jenomže Zanardi i tým jen těžce hledali formu a když konečně na Lausitzringu dokázal tým jako jediný najít optimální set-up pro své vozy a Zanardi s Kanaanem válcovali pole svých konkurentů, Zanardiho těžká havárie tým silně poznamenala. Krize v CART pak přinutila Nunna přesunout tým na přání dodavatele motorů do IRL, ale ani zde štěstí nenašel a v roce 2005 se společně se svou manželkou Kathryn rozhodl pověsit závodění na hřebík a odejít na zasloužený důchod. Kompletní vybavení týmu bylo prodáno v aukci, včetně posledního zbývajícího kusu karbonové voštiny z vozu Alexe Zanardiho z Lausitzringu. Výdělek za koupi tohoto kusu měl jít na podporu Zanardiho nadace, jejímž cílem bylo postavi specializovanou kliniku pro děti s ortopedickými problémy či s amputovanými končetinami. Kathryn Nunnová trosku vydražila za 3000 dolarů a poté ho vrátila zpět do aukce.

Přemluvit technického čaroděje Nunna k návratu zpět do paddocku závodních okruhů se pokusilo již několik lidí. Až doposud bez úspěchu. Na naléhání Neila Micklewrighta, a pravděpodobně i z důvodu, že je pojí dlouholeté přátelství už z dob v F1 v Evropě, se tento týden Mo Nunn objevil jako host v boxech týmu Forsythe. A mohl se na vlastní oči přesvědčit, v jaké bídě tým je. A pokud existuje někdo, kdo by mohl dokázat vrátit jezdce Forsythova týmu zpět do prvních řad, pak je to bezpochyby Nunn. Otázkou zůstává, zda bude chtít.