Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Rozhovor s Kimi Räikkönenem.

Rozhovor s Kimi Räikkönenem.

Před Velkou cenou Japonska o titulu, McLarenu a dalších věcech.

Máte pocit, že Ferrari přišlo s týmovou jedničkou příliš pozdě?

Nemyslím si, že nyní v týmu máme číslo jedna a dva, ani to, že kvůli tomu jsme v takové pozici.

Minulý rok jste byl u McLarenu a potýkali jste se poměrně dost se spolehlivostí. Letos ve Ferrari to také není bez problémů. Nějaké zklamání?

Ne!

Je atmosféra uvnitř Ferrari lepší než v McLarenu?

Atmosféra tady je velmi dobrá. Nemohu říci, jaké je to v McLarenu, protože nevím. Jsem rád za to, jak to chodí tady. Měli jsme pár menších problémů se spolehlivostí, ale to je zkrátka závodění, bohužel nás to stálo spoustu bodů. Stále je tu ale nějaká šance a my ji zkusíme využít co nejlépe.

Jste 13 bodů za lídrem. Jak byste ohodnotil svoje šance, zvláště s ohledem na charakteristiku posledních třech tratí sezóny?

Nad tou nadcházející stále visí otazník, zítra budeme vědět více. Stále tu šance je. Jsme si vědomi toho, že to bude velmi těžké, ale nikdy nemůžete vědět, jaké nesnáze postihnou ostatní vozy, nebo možná překvapení. Prostě zkusíme udělat to nejlepší, čeho budeme schopni, a uvidíme, zdali to bude stačit. Nic jiného s tím dělat nejde.

Jak jste se naučil tuto trať?

Ještě před pěti minutami jsem se na ní procházel, obešel jsem dva okruhy. Je to pěkná trať.

V tomto ročníku to vypadá, že oba týmy, jak McLaren, tak Ferrari, mají jeden na druhého obrovský náskok na určitých typech okruhů. Ve Spa, a zvláště když čelíte situaci, ve které jste, cítíte, že je to tak lehčí?

Nevím přesně co tím "lehčí" myslíte. Nikdy to není snadné. Pochopitelně je lepší být neustále vepředu, ale vždy je to ošemetné.

Ale ve Spa se zdálo, že si necháváte ještě poměrně slušnou rezervu...

Měl jsem dostatečnou(rezervu), takže po prvním pit stopu to nebylo moc komplikované. Věděl jsem, že se musím udržet před ním (Felipem Massou) a pak už to bylo snadnější.

Když se ohlédnete ve své kariéře, myslíte, že je výhodnější dohánět, nebo být doháněn?

Nebyl jsem často v pozici, kdy bych byl doháněn, takže se pro mě v tuto chvíli nic nemění. Naneštěstí se zdá, že jsme neustále v pozici, kdy doháníme, tak snad budeme schopni to otočit.

Očekáváte, že Felipe vám tento víkend bude krýt záda?

O tom nic moc nevím, musíte se zeptat týmu. Očekávám, že budu ve stejné pozici jako doposud.

Je realistické přemýšlet v nadcházejících dvou závodech o stejném výsledku jako jste dosáhli ve Spa?

Netuším. Vím toho asi tolik jako vy, pánové. Pokusíme se ale nepochybně vyhrát všechny zbývající závody. Bude to ovšem velmi ošemetné, takže si počkejme co se stane.

Ve Francii jste použil strategii, která vám umožnila zvítězit, což Felipeho trochu překvapilo. Zaskočilo by vás, kdyby se to samé přihodilo v nadcházejících závodech obráceně?

Bylo to dáno již kvalifikací. Nebylo to tak, že bychom se rozhodli uprostřed závodu měnit strategii. Všichni v týmu věděli, že mám o něco více paliva. Je to běžné. Každý z nás si může vybrat, kdy chce zajet do boxů. Takže když se to stane, stane se. Podobná situace se odehrála i ve Spa, kde mu to ovšem nevyšlo.

Po událostech, které se odehrály mezi Lewisem Hamiltonem a Fernandem Alonsem, myslíte že z toho můžete nějakým způsobem těžit?

To opravdu nedokáži odhadnout. S námi to nemá co dělat. Viděl jsem co se mezi nimi stalo, ale vlastně se ani nic nestalo. Byla to jen součást soupeření, oba měli podobnou rychlost. Možná se to stane opět...

Kdybyste se v určité chvíli, někdy v budoucnu, dozvěděl, že vaším kolegou v týmu se stává Fernando Alonso. Jaká by byla vaše reakce?

Pro mě by se nic nezměnilo. Neočekávám ale, že by se to kdy stalo. Nikdy jsem nebyl v takové pozici, abych říkal, jakého týmového kolegu bych chtěl. Ve skutečnosti mě to tolik nezajímá. Prostě to můj přístup nijak nemění.

Těšila by vás šance porazit ho ve stejném týmu?

Bylo by to fajn, pochopitelně. Ale jak jsem řekl, nevím. Jsou to především jen řeči než cokoli jiného.

Když se podíváte na Fernanda. Soupeří s vámi, bojuje proti Lewisovi, bojuje proti týmu. Překvapuje vás, jak dobře se s tou situací vyrovnává?

Se mnou tyto věci nemají nic společného. Nemám zájem odpovídat na otázky týkající se jeho. Nemám proti němu vůbec nic, ale nejsem tu od toho.

Počasí tady může být všelijaké. Uvítal byste déšť?

Jasně že může být všelijaké, jsme tu poměrně dost vysoko, ale nakonec, je to stejné pro všechny. Bude to pěkné ať bude sucho nebo déšť. Kdyby to bylo něco mezi tím, je to vždy loterie a potom záleží na štěstí.

Máte ze závodění velký požitek...

Ano, jinak bych to nědělal.

Takže jak hodnotíte letošní rok?

Domnívám se, že byl dobrý. Je jasné, že s novým týmem je to vždy trošku jiné než s týmem předešlým, za který jste závodili po mnoho let. Takže si užívám závodění, a nějak mi to i přišlo snadnější. Byl to dobrý rok. Jasné, výsledky mohly být lepší, ale to má své důvody. Z pohledu závodění a pocitu z týmu to však bylo velmi dobré.