Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alonso by do Mclarenu nešel, vědět o rovných podmínkách

Alonso by do Mclarenu nešel, vědět o rovných podmínkách

"Časy silných jezdců v jednom týmu jsou dávno pryč."

Hlavní aktéři včerejšího závodu na Fuji už vychladli a hodnotí závod s odstupem. Alonso přiznal, že bude potřebovat zázrak, aby ještě získal titul, zatímco jeho šéf Ron Dennis odmítá mít situaci za rozřešenou.

"Zůstáváme nohama na zemi a plně se soustředíme," řekl Dennis. "Lewis je ve velmi slibné situaci, ale Fernando ještě neskončil."

Šéf McLarenu prozradil, že se tým snažil jezdce příliš nerozptylovat v náročných podmínkách.

"Snažili jsme se je nepřetěžovat informacemi, viditelnost byla tak špatná, že jsme mohli zapomenout na ukazatele na boxové zídce, tak jsme mu dávali informace rádiem, ale nevěděli jsme, kolik si můžeme dovolit mu dát. Byl to ale velmi disciplinovaný závod z našeho pohledu."

Ron Dennis vynesl výkon Lewise Hamiltona v japonském závodě, zejména když se musel potýkat s vibracemi vozu po kolizi s Kubicou.

"Je to výzva pro jezdce, tím spíš když vede závod, aby nejel příliš rychle, pro nás zase, abychom jej příliš nezpomalili. Informovali jsme jej, kde všude je stojící voda.

Ale pro Fernanda ještě není konec a my dáme oběma jezdcům stejné šance získat titul," uzavřel Dennis.

Hamiltonův táta Anthony ujistil veřejnost, že Lewis zůstane soustředěný.

"Když se závodí, neexistuje alkohol, žádný kouření, mejdany, ženy, jen práce. Kdo chce nahánět ženský, musí si najít jinou práci."

McLaren nyní nejspíš nelituje kroku, o kterém dlouho váhal, tedy dát do Hamiltonových rukou monopost formule 1 tak brzy. Hamilton má blízko k tomu, aby se stal vůbec prvním, kdo získá titul ve své první sezoně. Od jeho prvního závodu formule 1 uplynulo přitom pouhých osm měsíců.

Sklonit se před jeho uměním bude muset možná i dvojnásobný šampion Fernando Alonso, kterému pod horou Fuji štěstí nepřálo a havaroval. Navíc se necítí dobře v týmu, o kterém si možná myslí, že pro něj nechce závodit.

Jenomže ve Ferrari mají plno, Alonso má smlouvu na příští rok a tak jediný vážným zájemcem je Renault. Flavio Briatore přiznal, že bude-li Alonso chtít, má místo u Renaultu jisté. A u Ferrari to podle Briatoreho ani nemá smysl.

"K čemu by bylo posadit jej vedle Räikkönena? Doby týmů se dvěma silnými jezdci jsou dávno pryč. Je důležitá týmová jednička a dvojka, jinak destabilizujete tým," řekl Briatore, který dodal, že kdyby Alonso věděl, že bude bojovat s Lewisem Hamiltonem za vyrovnaných podmínek, nikdy by do McLarenu nepřišel.

"Když naberete šampiona, musíte mu dát statut jedničky," řekl Briatore a udělal si srandu z Dennise.

"Vždy tvrdí, jak je dobrý v jednání s jezdci, zejména s těmi latinskými: Ayrton Senna, Juan Pablo Montoya a Alonso. Asi ztratil manuál. Možná nestudoval latinu."