Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mika Häkkinen zažíval v Brazílii rozporuplné pocity

Mika Häkkinen zažíval v Brazílii rozporuplné pocity

Soucítil s McLarenem, ale radoval se i z Kimiho úspěchu.

Mika Häkkinen, dvojnásobný mistr světa, se byl na vlastní oči podívat na velké finále formule 1 v Brazílii. Svůj čas pochopitelně trávil v boxech McLarenu a zároveň mu přál titul, ale na druhou stranu měl nakonec radost i z úspěchu svého krajana.

Ačkoliv se Jean Todt nechal slyšet, že úspěch udělá Kimi Räikkönena ještě silnějším, Häkkinen varuje, že věci nemusejí jít tak hladce jak se může zdát, naopak, prý by to pro Fina mohlo být složitější.

"Tlak bude jiný," řekl Mika. "Jeho sebedůvěra se zvýší. Mě to také samozřejmě změnilo. Bylo úžasné stát se šampionem, pracoval jsem na tom mnoho let, abych vyhrál mistrovství poprvé a následně i podruhé.

Jenomže mě to velmi psychicky a duševně vyčerpalo. Druhý rok byl hrozně náročný, rozhodnul se až v poslední Grand Prix, opět, což na mě bylo příliš mnoho. Uvidíme co to provede s Kimim."

Průběh brazilské Velké ceny a své pocity po jejím skončení popsal Häkkinen takto: "Hned po startu a během závodu měl Lewis mnoho problémů, takže atmosféra(v garáži) byla na bodě mrazu. Jenže před námi bylo stále mnoho kol a mohlo se stát spoustu věcí. Ale Lewis neměl takovou rychlost, aby se dostal na místo, které by mu to stačilo k vítězství v šampionátu. Alonsova rychlost také nebyla taková, aby se mohl dostat do pozice být mistrem.

Takže to bylo zklamání, mně to bylo hlavně líto kvůli všem těm věcem, co se v letošním roce děly- s penalizacemi, špionážním příběhem a politickými tahanicemi- to vše bylo psychicky velmi náročné pro celý tým, každého mechanika i management. Celý tým byl pod velkým tlakem po většinu roku a během závodu jsem si jen říkal "to není dobré, to není fér".

Ale poté, co Kimi vyhrál závod a stal se mistrem světa, jsem byl velmi šťastný vidět dalšího finského chlapíka šampionem. Byl jsem opravdu spokojený. Je to skvělé pro celé Finsko, mít dalšího mistra světa- je to úžasný pocit."