Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Formule 1 na rasovém rozcestí

Formule 1 na rasovém rozcestí

Španělské autority se postavily proti prohřeškům jednomyslně.

To co se ukázalo jako ostrou sportovní bitvou mezi španělským dvojnásobným šampionem a talentovaným zelenáčem tmavé pleti přerostlo v reálnou hrozbu destabilizující společnost postavenou na daleko širších základech než je pouze formule 1.

Španělští fanoušci po Alonsově neúspěchu najít harmonii ve vztahu s McLarenem nechodí na testy týmů formule 1 za touhou vidět stáje ve snaze vyladit vozy na start sezony, ale aby podřadným způsobem hodným maximálně primitivního fotbalového fanouška hanili McLaren a zejména Lewise Hamiltona.

Španělsko má ve sportu s rasismem problém, kouč národního fotbalového mužstva Luis Aragones se hanlivě vyjadřoval o Thierrym Henrym před třemi lety. Při fotbalovém zápase s Anglií nebyla o rasistické urážky také nouze.

Samuel Eto v zápase Barcelony s Real Zaragozou hrozil odchodem ze hřiště právě v důsledku rasistických útoků. Sportovní autority se nejprve snažily incidenty zamést pod koberec, ale tlak zahraničních médií a neúspěšná přihláška o pořádání olympijských her v Madridu roku 2012 zapříčinily, že se k problému přístoupilo seriozně.

Mnozí Španělé ale obvinění odmítají a argumentují, že berou Hamiltona nebo Eta jako soupeře, ne jako někoho, kdo je méněcený. Skutečnost je ale jiná a španělský list Marca se ani neobtěžuje s korekcí příspěvků na svých webových stránkách, kde pojmenování "black monkey" není výjimkou.

Španělská automobilová federace byla nyní vyzvána k podání plné zprávy o nápravných opatřeních s ohledem na víkendové události v Barceloně včetně detailního popisu těchto událostí. Španělská Real Federacion Espanola de Automovilismo (RFEA) musí nyní ukázat, že situace bere velmi vážně.

FIA je ochotna jít tak daleko s úmyslet ukázat, že nejmenší náznaky rasismu nebudou tolerovány, že závody v Barceloně a ve Valencii by mohly být letos zrušeny.

Pořadatelé okruhu Catalunya berou celou záležitost velmi vážně a provinilcům pohrozila žalobami včetně požadavků na pokrytí škod v případě zrušení závodů.

"Stanovisko FIA plně podporujeme," nechali se slyšet barcelonští pořadatelé. "Okruh Catalunya nepřipustí ani ty nejmenší náznaky opakování podobných incidentů v jeho prostorách. Zvažují se dodatečná opatření ve spolupráci s bezpečnostními složkami okruhu a místní policií.

RFEA vyjádřila "znechucení" nad útoky směrem k Lewisu Hamiltonovi a vyzvala všechny tratě v zemi, aby se zaručily za neopakování podobných incidentů.

"RFEA by ráda vyjádřila znechucení nad těmito nepochopitelnými událostmi a současně vyjádřila podporu McLarenu a zejména Lewisu Hamiltonovi.

Toto šílenství, které si plete rivalitu s násilím, nemá u Federace nejmenší pochopení. Navíc se jedná o velmi malou skupinku lidí, kteří nemají nic společného s tisíci těch, kteří si sportu a zábavy užívají v srdečném duchu.

RFEA by také ráda upozornila na rychlost, s jakou byly odstraněny transparenty a problematičtí fanoušci z tribun.

Federace současně požádala okruh o zavedení příslušných nápravných opatření tak, aby podobným incidentům bylo v budoucnu zabráněno."