Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Rozhovor s Kimim Räikkönenem

Rozhovor s Kimim Räikkönenem

O nejbližším závodě a situaci v šampionátu

Otázka: "Testoval jste dnes něco nového?"

Kimi Räikkönen: "Ano, něco ano. Tým to tento týden už vyzkoušel, já osobně si nové komponenty dnes vyzkoušel poprvé."

Otázka: "Jak se tu vůz chová?"

KR: "Myslím, že je v pohodě. Vyzkoušeli jsme některé komponenty, s nastavením jsme si popravdě moc hlavu nelámali. Dnes odpoledne bylo docela větrno. Přestože se dá těžko odhadnout, kdo jel s jakým množstvím paliva, myslím, že máme dobré auto. Cítím se dobře. Uvidíme, jak se nám bude příští týden dařit."

Otázka: "Diskutoval jste s inženýry o poruše v Magny-Cours?"

KR: "Ne, nebyl čas. Pořád se zjišťuje, co to způsobilo. Můj tip je, že to byla jednoduše smůla a prasknul výfuk. To se občas stane."

Otázka: "Jak po dnešním testování odhadujete vývoj nejbližšího závodu?"

KR: "S autem jsem opravdu spokojený. Na porovnání s ostatními si musíme počkat do příštího pátku, ale vůz by měl být v pohodě. I loni jsme tu byli silní, očekávám, že bychom mohli mít slušné šance na vítězství."

Otázka: "Na kontě máte pořád sedmnáct vítězství. V Itálii je to nešťastné číslo. Co si o tom myslíte?"

KR: "Není to problém, letos to určitě budeme mít šanci změnit. Bylo by lepší, kdybychom v minulém závodě zvítězili, ale i tak jsem získal dost bodů. Snad se nám tedy bude dařit i tu."

Otázka: "Vaše vítězství v minulém roce bylo velmi důležité, ukázalo, že se s vámi v boji o titul musí počítat. Co znamená vyhrát závod v Silverstone?"

KR: "Vítězství je vždy příjemné. Uděláme pro něj vše, ale poslední závod ukázal, že opravdu mnoho věcí může jít proti vám, nebo vám naopak dokážou pomoci. Očekávám, že tu budeme mít silný vůz, výhra by mi bodově rozhodně pomohla. Potřebujeme ale bezchybný víkend a počkat si, jak se vše vyvine. Bude to těsná bitva."

Otázka: "Felipe Massa nyní vede šampionát. Podle bookmakerů jste ovšem stále hlavním favoritem vy. Co na to říkáte?"

KR: "Ve vedení šampionátu už letos bylo hodně jezdců. Do konce ročníku zbývá ještě hodně. Nezáleží na tom, kdo vede teď, nebo kdo vedl předtím. Jediné, co se počítá, je pořadí po posledním závodě. Je to velice těsné. Jak jsme v posledních závodech viděli, situace se může rychle měnit. Snad se mi podaří dostat se do vedení v době, kdy to bude důležité."

Otázka: "Mnoho lidí očekává, že Ferrari bude v Silverstone dominovat podobně jako v Magny-Cours. Souhlasíte s tím?"

KR: "Doufám, že to tak bude. McLaren je tu vždy silný, to očekávám i příští víkend. Bude to těsné. Nečekám, že by některý z dalších týmů měl na vítězství, ale s McLarenem to bude velká bitva."

Otázka: "Není tento šampionát hlavně o vyrovnanosti?"

KR: "Samozřejmě pomáhá, když jste vyrovnaný. I kdyby vám chyběla rychlost, musíte se pokoušet vyhrát. Pokud se vám daří bodovat v každém závodě, jste v silné pozici."

Otázka: "Pomáhá vám loňské vítězství v přístupu k letošní Grand Prix Velké Británie?"

KR: "Ani ne. Vyhráli jsme už na mnoha místech, víme jak na to. Každý rok je to ale jiné, někdy těžší, jindy jednodušší. Minulý závod ukázal, že můžete být nejrychlejší, ale přesto se vám nemusí zadařit. Doufám, že budu v pozici, tedy alespoň bychom měli být v pozici, ze které bych mohl vyhrát. Uvidíme, jestli to půjde."

Otázka: "McLaren znáte velice dobře. Myslíte, že ho handicapuje nedostatek zkušeností svých jezdců?"

KR: "To si nemyslím. Mají hodně lidí, kteří ví co a jak. Někdy máte horší auto, jindy lepší. To se stává každému."