Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Räikkönen si po dlouhé době závodění užíval

Räikkönen si po dlouhé době závodění užíval

Fin pro něho typicky nevěsí hlavu, chce jet vabank.

Přestože úřadujícího mistra světa stíhá rána za ranou, a šance na titul se každým závodem tenčí, Kimi Räikkönen se dopředu stále kouká s optimismem. A nejen to, po závodě ve Spa, kde by si mnohý pomyslel, že bude sklíčený, byl naopak nadšený.

Iceman, zdá se, konečně nalezl sám sebe. Ve svém "deníčku", kde se vrací k závodu v Belgii, se jevily jeho slova plná nadšení a vzrušení.

"Pochopitelně jsme nedosáhli ve Spa na výsledek, který jsme si přáli, ale bylo úžasné se dostat zpátky do závodního rytmu, konečně jsem měl z vozu pocit, který chci. A Spa-Francorchamps je prostě závod nad všemi závody ve formuli 1.

Z druhé řady jsem měl brilantní start, poté bylo fantastické začít skutečně závodit."

Své riskantní počínání vysvětlil Räikkönen následovně: "Pochopitelně ještě před tím, než jsem do Belgie přijel, jsem si určil za cíl jen vítězství. Zajímalo mě jenom dojet do cíle první. Nic jiného pro mě nebylo dost dobré, znamenalo by to jenom další bodovou ztrátu na lídry.

Nakonec mě od něj dělily jen dvě kola, což jsou 4 minuty. Roztočil jsem se a narazil do zdi. Musel jsem do boxů pěšky, tak jako ve Valencii, ale tentokrát jsme bojovali o vítězství až do hořkého konce, zatímco ve Valencii jsme neměli ani sebemenší šanci."

Räikkönen přiznal, že pro něj bylo velmi obtížné udržet vůz na trati, protože tvrdší směs pneumatik nefungovala tak, jak by bylo třeba.

"Když začalo pršet, bylo velmi ošemetné být v čele závodu. Měli jsme nějaké problémy s tvrdšími pneumatikami hned od chvíle, co jsme je do posledního stintu nasadili. Když přišel déšť, tak to pochopitelně nepomohlo, smýkalo a klouzalo to poté po celé dráze. Snažil jsem se zabojovat, a dostal jsem se zpět do vedení, jenže pak jsem trefil zeď a nezbylo z toho nic.

I přesto není důvod si stěžovat. Dělal jsem, co jsem uměl, ale nestačilo to. Je to smůla, jako třeba v hokeji nebo při motokrosu. Dostáváte různé údery a rány, ale vy musíte jít dál, pokusit se vrátit úder. Pro mě to není důvod začít si dělat hlavu z toho, co se stalo, nebo se přestat snažit. Body se počítají až po posledním závodě. Předtím není nic jisté."

Nyní Kimiho tým čeká domácí Velká cena na Monze, kde by si Räikkönen rád vylepšil náladu před Tifosi, a rozhodně si na to věří.

"Nyní je čas na GP Itálie a já tam pojedu s velmi dobrým pocitem," ujistil. "Monza je skutečná Mecca Tifosi, bude tam rovněž velké množství finských fandů. Je to místo, kde dovedeme být velmi, velmi rychlí. Je skvělé tam jet s tím, že je s mým autem všechno vpořádku.

Zkusíme ze sebe vydat to nejlepší, abychom vyhráli pro náš tým, i naše fanoušky. Nakonec, já nemám co ztratit, takže do toho půjdu po hlavě."