Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Konec snu Marty Rotha

Konec snu Marty Rotha

Kanaďan prodává vybavení svého týmu

Sen kanadského milionáře a pilota série Indycar Series Marty Rotha je zřejmě u konce. "Mad Dog", jak je Kanaďan fanoušky série přezdíván, se rozhodl prodat vybavení svého týmu včetně všech čtyř závodních vozů a dvou kompletně vybavených návěsů a  v tomto týdnu propustil většinu svého personálu.

Příčinou prodeje je podle všeho fakt, že sportovní ředitel IndyCar Brian Barnhardt sdělil Rothovi, že mu pro příští rok nebude udělena licence opravňující ho k závodění v sérii. Protože se však k danému tématu ještě ani Barnhart ani Roth nevyjádřili, je možné, že stále ještě probíhá mezi Rothem a Barnhartem jednání, které by padesátiletému Rothovi umožnilo nastoupit alespoň k některým závodům na oválech.  

Roth v letošní sezóně nasazoval zpočátku dva vozy, přičemž druhý vůz týmu řídil nejprve Jay Howard a posléze zkušený veterán John Andretti. Právě jeho výkony v závodech stejně tak jako několik slušných kvalifikačních výsledků samotného Rotha dokazovaly, že Rothovi se přinejmenším podařilo postavit schopný tým a v rukou zkušených pilotů by jeho vozy mohly mít nárok na boj minimálně ve středu pole. Když však začaly v druhé polovině sezóny docházet peníze, Roth ukončil nasazování svého druhého vozu a zůstal jediným pilotem své stáje.

A právě jeho katastrofické výkony především v Edmontonu a na Watkins Glen byly příčinou stížností ze strany špičkových týmů v sérii, jejichž piloti často přicházeli o cenný čas na dráze díky žlutým fázím způsobeným Rothovými haváriemi. 

Mnoho lidí v IndyCar Series doufalo, že Roth pověsí svou přilbu na hřebík a věnuje se dále jen kariéře týmového šéfa a snad postupně vybuduje schopnou stáj, tak jak to už před ním udělala celá řada jezdců, kteří byli lepšími manažery než piloty. Bohužel se tak již asi v Rothově případu nestane.