Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

V Detroitu se příští rok nepojede

V Detroitu se příští rok nepojede

Ekonomická krize zasahuje i IndyCar Series

Společný závodní víkend sérií IndyCar a ALMS v Detroitu, původně plánovaný na první zářijový týden, byl včera pro příští sezónu oficiálně zrušen. Podle zpráv ze Spojených států se tak stalo z toho důvodu, že v nastalé ekonomické situaci taková akce "nezapadá do plánů organizátorů".

Pro IndyCar Series to tedy znamená, že se příští rok pojede maximálně 17 závodů, neboť Detroit nemusí být poslední obětí těžkých ekonomických časů, které za oceánem vládnou. Mezi závody na Chicagoland Speedway a závodem v Motegi v Japonsku tak bude v kalendáři třítýdenní pauza.

K nastalé situaci se vyjádřil i Roger Penske, který závod v Detroitu na ostrově Belle Isle pomohl vrátit do kalendáře amerických formulí a který do úprav okruhu rovněž investoval: "Nalézáme se ve skutečně těžkých ekonomických časech a nemá smysl sedět s rukama v klíně a čekat, že nastanou věci, o kterých dobře vímě, že se zkrátka nestanou. To vše v době těžké krize amerického automobilového průmyslu, velké nezaměstnanosti a všech následných ekonomických těžkostí."

Právě Detroit, více než jakékoliv jiné americké město, cítí probíhající ekonomickou krizi. Všechny tři hlavní americké automobilky jsou na pokraji krachu a doufají ve spásnou finanční injekci od americké vlády, která by jim pomohla přežít příští rok. Tak či tak, tisíce lidí zde zaměstnaných již práci ztratily a další ještě přijdou na řadu.

Značné náklady nutné na přípravu městských závodů mohou bohužel ohrozit i další závody příští sezóny, přičemž nejčastěji se hovoří o obou závodech sponzorovaných Hondou, tedy úvodním podniku v St. Petersburgu a rovněž o závodě v Torontu, na který měla série IndyCar zavítat v příštím roce vůbec poprvé.