Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso popřel další spekulace o přestupu k Ferrari

Alonso popřel další spekulace o přestupu k Ferrari

Nahradit by měl Räikkönena, který má prý zájem odejít do WRC.

V zákulisí Velké ceny Německa se opět rozpoutaly spekulace o budoucnosti Kimiho Räikkönena a Fernanda Alonsa ve formuli 1. Podle novinářů by Alonso měl od příští sezóny Räikkönena u Ferrari nahradit.

Ten se letos zúčastní Rally Finska, tedy domácího podniku WRC. Bude to jeho letos už čtvrtá účast v rally a stále častěji se tak mluví o tom, že Räikkönen utíká z formule 1 právě tímto směrem a v kokpitu Ferrari by jej Alonso mohl nahradit.

To ale oba dva jezdci popírají. Alonso podle svých slov s Ferrari nemá žádnou smlouvu a ani s italským týmem o své budoucnosti nejednal.

"Jsou to jenom spekulace. Už se objevují čtyři nebo pět let." řekl Španěl na Nürburgringu novinářům.

Na otázku, zda s Ferrari jednal či s ním má uzavřenou nějakou smlouvu, odpověděl: "Ne a ne."

Alonso ale přiznal, že možnost jezdit s konkurenceschopným vozem bude důležitým faktorem v jeho rozhodování o své budoucnosti.

"Je to důležité, ale není to konec světa. Chybí mi vyhrávání, o tom není pochyb. Chci vyhrávat a mít konkurenceschopné auto co nejdříve to bude možné, ale také chápu, že toto je sport a děje se to všude, ne jenom v automobilovém závodění.

Děje se to v tenise, děje se to v NBA, ve fotbale. V kariéře jste někdy nahoře a někdy dole. V motorsportu je ještě důležitější mít vůz a celý balíček.

Viděli jsme to u Michaela (Schumachera), možná vůbec nejlepšího jezdce. Získal dva tituly s Benettonem a pak pět let u Ferrari čekal, protože to není jen o lidské stránce, je to také o týmu a celém tom balíčku. Takže, já se teď vidím v této fázi kariéry, v útlumu a připravuji se velice silně jak po fyzické, tak po mentální stránce."

Kimi Räikkönen také odmítá spekulace, že by jej u Ferrari měl Alonso nahradit, protože by chtěl opustit formuli 1 a zamířit do rally.

"Pokud by mě to ve formuli 1 nebavilo, už bych tu nebyl. Já tu pořád jsem. Co se týče budoucnosti, stále říkám, že mám ještě příští rok a teprve příští rok se podívám, jaké jsou ostatní možnosti a co se v budoucnu stane."

Fina už prý spekulace o něm a Alonsovi unavují, neboť musí stále odpovídat na ty samé otázky.

"Je to stejné na každém závodě. Ptáte se a pořád je to ta samá věc. Odpovědi se nezměnily. Mám smlouvu. Musíte se zeptat týmu a uvidíte, jestli řekne něco jiného, ale já jsem si docela jistý, že řekne to samé."

Räikkönen také popřel, že jeho účast v rally během probíhající sezóny formule 1 je riskantní.

"Jel jsem rally v zimě, dvě rally a během roku, ještě nedávno, jednu v Itálii a není v tom žádný rozdíl.

Je to rally a někteří lidé říkají, že je to v některých etapách riskantnější, ale každé odvětví motorsportu je nebezpečné. Zranit se můžete klidně i když jdete po ulici. Není důvod, proč bych to neměl dělat.

Je to zábava a tým mě nechá ji dělat, pro ně to je také dobré, protože jedu s Fiatem. Jak jsem řekl, můžete se zranit, ale můžete se zranit i tady, takže v tom není rozdíl."

Mistr světa formule 1 z roku 2007 přiznal, že chtěl rally zkusit už v minulosti, ale jeho někdejší tým, McLaren, mu to nedovolil.

"Jezdil bych rally už o spoustu let dřív, pokud by mě můj minulý tým nechal. Je to jen proto, že je Ferrari dostatečně laskavé a nechá mě jezdit rally, proto to dělám. Šel bych do toho už o mnoho, mnoho let dřív. Navíc jsem jezdil i před sezónou. Není to jako bych nikdy předtím nejezdil.

Lidé se vždy snaží vykonstruovat velké příběhy z věcí, které s jinými věcmi nemají nic společného."