Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

BMW na konci letošní sezóny odchází z formule 1!

BMW na konci letošní sezóny odchází z formule 1!

Letošní nevýrazné výkony toto rozhodnutí významně podpořily.

BMW na dnešní ráno svolalo mimořádnou tiskovou konferenci, aby oznámilo zásadní zprávy v pohledu na své budoucí plány. A právě dnes ráno představitelé bavorské automobilky potvrdili, že BMW na konci letošní sezóny odejde z formule 1.

Letošní nevýrazné výkony jsou jedním z hlavních důvodů a sehrály významnou roli při rozhodování.
Předseda představenstva BMW Dr. Norbert Reithofer řekl: "Samozřejmě to pro nás bylo těžké rozhodnutí. Je to ale rozhodný krok v pohledu na strategické přeorientování naší společnosti."

Primárním cílem BMW je stabilita a soužití s životním prostředím, právě v této oblasti chce značka zůstat jedničkou trhu. Proto se také chystá prověřit všechny své ostatní projekty, zda jsou v souladu s jeho cílem životaschopné a udržitelné.

Dr. Mario Theissen, který byl od roku 1999 průkopníkem snažení společnosti jakožto dodavatele motorů týmu Williams a potom samostatného týmu BMW Sauber, podle svých slov chápe důvody odchodu značky.

"Samozřejmě, my, zaměstnanci v Hinwillu a v Mnichově, bychom všichni rádi pokračovali v tomto ambiciózním projektu a ukázali, že letošní sezóna byla jen klopýtnutím po třech úspěšných letech. Ale ze společné perspektivy chápu, proč bylo toto rozhodnutí učiněno. Nyní se pevně zaměříme na zbývající závody a ukážeme našeho bojovného ducha, abychom dosáhli dobrých výsledků."

Dr. Klaus Draeger, člen představenstva BMW zodpovědný za vývoj, řekl, že letošní špatné výsledky týmu sehrály svou roli v rozhodnutí odejít z formule 1.

"Trvalo nám pouze tři roky, než jsme si vydobyli postavení špičkového týmu. Bohužel, nebyli jsme schopni dosáhnout našich cílů v letošní sezóně.

Nicméně, našich deset let zkušeností ve formuli 1 mělo obrovský dopad na naše inženýry vývoje. Závodili jsme díky mnohým technologickým inovacím, stejně jako soutěživému duchu, který nás vede při vývoji velkosériově vyráběných vozů."

Tým formule 1 pod vedením Maria Theissena tak nyní čelí stejné situaci, jako na konci loňské sezóny tým po Hondě, který se pro letošní sezónu změnil v Brawn a zatím vede oba dva šampionáty. Jestli bude tým po BMW pokračovat v jeho šlépějích, to zatím není jasné.