Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA není překvapena odchodem BMW

FIA není překvapena odchodem BMW

"Kdyby týmy neodmítly drastické snižování nákladů, nestalo by se tak."

Mezinárodní automobilová federace (FIA) reagovala na odchod BMW coby automobilky z formule 1 prohlášením, ve kterém vyjadřuje politování nad tímto rozhodnutím, zároveň ale fakt, že ji odchod BMW nepřekvapuje.

Tento krok je totiž podle FIA důsledkem tvrdého odporu týmů FOTA proti drastickému snižování nákladů. Automobilky si v období krize nemohou dovolit tolik utrácet a potřebovaly by okamžité opatření.

Právě proto se obecně nevylučuje, že BMW a také Hondu, která opustila formuli 1 na konci loňské sezóny, budou následovat i další automobilky.

V prohlášení FIA stojí: "FIA vyjadřuje politování nad oznámením BMW záměrně opustit formuli 1, ale není jím překvapena.

Už nějakou dobu je jasné, že motorsport nemůže ignorovat světovou ekonomickou krizi. Nelze očekávat, že by automobilky do formule 1 nadále sypaly obrovské sumy peněz.

Proto FIA připravila drastické snižování nákladů. Tato opatření byla potřebná pro snížení tlaku na automobilky po odchodu Hondy, ale zároveň také umožnila vstup novým týmům.

Kdyby tato pravidla nebyla tak silně odmítána tolika týmovými šéfy, mohlo by se odchodu BMW a dalším takovým oznámením v budoucnu vyhnout."

FIA také podle prohlášení doufá, že přijatá pravidla o snižování nákladů budou stačit na to, aby se v budoucnu takovým situacím zabránilo.

"Jako výsledek stále trvající kampaně FIA za snížení nákladů jsou nová opatření připravována ke schválení týmy, což by mělo usnadnit novým týmům vstup do formule 1 a umožnit těm stávajícím účast s mnohem nižším rozpočtem."