Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA zveřejnila změny pravidel pro příští rok

FIA zveřejnila změny pravidel pro příští rok

V zájmu zákazu tankování se třetí část kvalifikace pojede s lehkými vozy.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) zveřejnila nová sportovní a technická pravidla pro příští ročník formule 1, ta obsahují několik zásadních změn.

Hodinová kvalifikace zůstane nadále rozdělena do tří částí, vzhledem k počtu startujících se ale změní počet těch, kteří nepostoupí z první a druhé části. V obou případech vypadne osm nejpomalejších vozů, aby byla závěrečná desetiminutovka opět záležitostí deseti nejrychlejších.

V závěrečné části navíc jezdci ukáží svou skutečnou rychlost, jelikož se pojede s minimálním množstvím paliva. Odpadne tak následné pokvalifikační čekání na to, kolik kdo má vlastně paliva. Důvodem je především fakt, že se v závodě nesmí tankovat, takže všichni jezdci nastoupí s plnými nádržemi.

Oddychnout si mohou odpůrci systému hodnocení, navrhovaného Berniem Ecclestonem. Zůstává současný bodový systém, nikoliv medailový, mistrem světa se tedy stane pilot s největším počtem bodů bez ohledu na počtu vítězství.

Dále byla minimální hmotnost vozů zvýšena na 620 kilogramů, aby nebylo použití systému KERS takovým problémem. Přesto nadále platí dohoda mezi týmy, že KERS v příštím roce nebudou používat.

Používání předehřívacích deček zůstane nadále povoleno, přestože se objevily návrhy na jejich zrušení v zájmu snižování nákladů.

A co je ze všeho nejdůležitější, nová pravidla budou jednotná a tedy pro všechny stejná, nedojde tedy k odlišení pravidel podle toho, kdo kolik peněz utratí na provoz svého týmu. Právě kvůli tomu se totiž ještě nedávno vedly ve formuli 1 spory obrovských rozměrů, které už neměly daleko k oddělení většiny současných týmů a vytvoření konkurenčního šampionátu.