Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Webber vítězí v dramatickém závodě, Button šampionem!

Webber vítězí v dramatickém závodě, Button šampionem!

Velká cena Brazílie - závod

Mark Webber využil lepší strategie svého týmu a vyhrál Velkou cenu Brazílie. To důležité se ale odehrálo za ním, Jenson Button si pátým místem zajistil titul mistra světa. Z pole position startující Rubens Barrichello dojel po defektu až osmý.

Barrichello nastupoval do svého domácího závodu s velmi výhodnou konstelací, startoval totiž z pole position, zatímco jeho týmový kolega a lídr průběžného pořadí Jenson Button stál na roštu až čtrnáctý.

Brazilec po startu z pole position udržel vedení, za ním o druhé místo bojovali Mark Webber s Adrianem Sutilem a také Kimim Räikkönenem. V nájezdu do první zatáčky mezi touto trojicí došlo ke kontaktu, ten ale neměl vážné následky.

Pak se ale s incidenty roztrhl pytel. Už na výjezdu ze Sennova esíčka se po kontaktu se Sebastianem Vettelem roztočil Heikki Kovalainen, který ještě vyhnal mimo trať Giancarla Fisichellu.

Na rovince Reta Oposta došlo k dalšímu problému. Kimi Räikkönen se pokusil dohnat to, co se mu hned v první zatáčce nepovedlo, předjet Webbera. Ten jej ale vytáhl až na vnitřní okraj trati, kde došlo ke kontaktu a Kimi Räikkönen přišel o kus předního křídla.

Musel proto zajet do boxů, stejně jako zmiňovaný Heikki Kovalainen. Ten od mechaniků spěchal až příliš vehementně, vyrazil dříve a vytrhl tankovací hadici. Vzápětí navíc rozohnil svého krajana Räikkönena, když jej pokropil palivem z vytržené hadice. To následně vzplálo. Oheň naštěstí neměl dlouhého trvání a nikomu se nic nestalo.

To už v závodě nepokračovali další tři závodníci. Na rovince v úseku Subida do Lago se totiž Jarno Trulli pokusil zaútočit na Adriana Sutila, dostal se ale na trávu, ztratil kontrolu nad svojí toyotou a Sutila sestřelil. Ten vyletěl do trávy a stal se pouhým pasažérem, na jeho let navíc doplatil přijíždějící Fernando Alonso, který se mu nestačil vyhnout.

Díky těmto zmatkům a dramatům si výrazně polepšil vedoucí muž průběžného pořadí Jenson Button. Ten postoupil až na sedmé místo a začal tlačit na Kamuje Kobajašiho. Debutující Japonec ale předváděl velmi dobrý výkon a několik kol Buttonovu tlaku odolával.

Situace se pak pro Rubense Barrichella začala komplikovat i z jeho strany. Po své zastávce v boxech se totiž dlouho nemohl dostat do tempa a ztratil spoustu cenného času. Díky tomu se do čela dostal Mark Webber.

Barrichello nadále bojoval o stupně vítězů a svou matematickou naději na titul, respektive uchování svých šancí až do závěrečné velké ceny sezóny v Abú Zabí.

Pár kol před cílem ale přišla pro Barrichella zkáza, levá zadní pneumatika totiž nevydržela kontakt s předním křídlem Lewise Hamiltona, ke kterému došlo v souboji o třetí místo, a Brazilec musel s defektem ke svým mechanikům. V cíli byl nakonec svým krajanem Felipem Massou odmávám až jako osmý.

Závod tedy vyhrál Mark Webber. Ani to už ale Red Bullu nepomohlo k zastavení Brawnu v tažení za Pohárem konstruktérů, britskému týmu dnes totiž stačilo získat pouze půl bodu.

Pro skvělé druhé místo si dojel Robert Kubica, který zaznamenal svůj nejlepší výsledek sezóny.

Ukázkovou stíhací jízdu dnes předvedl Lewis Hamilton. Loňský šampion zkombinoval dobrý výkon, strategii a problémy soupeřů a ze sedmnáctého místa na roštu dojel třetí.

Něco podobného se podařilo i Sebastianu Vettelovi. Němec startoval patnáctý, cílovou pásku proťal na čtvrtém místě. Tento výkon ale kalí fakt, že Vettel definitivně přišel o šanci na zisk titulu.

Na páté pozici nakonec dojel do cíle Jenson Button. Ten je dnes v Sao Paulu jistě nejšťastnějším člověkem.

Šesté místo v cíli patřilo Kimimu Räikkönenovi, sedmé Sebastienu Buemimu. Za Barrichellem elitní desítku uzavřeli Heikki Kovalainen a Kamuj Kobajaši.

Závod nedokončilo šest jezdců. Alonsa, Trulliho a Sutila vyřadila kolize v prvním kole, Nicka Heidfelda a Nica Rosberga zklamala technika. Kazuki Nakadžima pak nezvládl jeden z předjížděcích manévrů, ulomil přední křídlo a po dlouhém letu únikovou zónou skončil v bariéře.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 M.Webber  Red Bull
1:32:23.081 
2.
 R.Kubica  BMW
+ 7.626 
3.
 L.Hamilton  McLaren
+ 18.944 
4.
 S.Vettel  Red Bull
+ 19.652 
5.
 J.Button  Brawn
+ 29.005 
6.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 33.340 
7.
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 35.991 
8.
 R.Barrichello  Brawn
+ 45.454 
9.
 H.Kovalainen  McLaren
+ 48.499 
10.
 K.Kobajaši  Toyota
+ 1:03.324 
11.
 G.Fisichella  Ferrari
+ 1:10.665 
12.
 V.Liuzzi  Force India
+ 1:11.388 
13.
 R.Grosjean  Renault
+ 1 kolo 
14.
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 1 kolo 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 K.Nakadžima  Williams
31 
NC
 N.Rosberg  Williams
28 
NC
 N.Heidfeld  BMW
22 
NC
 A.Sutil  Force India
NC
 J.Trulli  Toyota
NC
 F.Alonso  Renault