Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Räikkönen: "V roce 2011 se vrátím. Pokud bude dobré auto."

Räikkönen: "V roce 2011 se vrátím. Pokud bude dobré auto."

Podle svých slov s Mercedesem nevyjednáná.

Kimi, včera jsme se dozvěděli, že zvažujete roční pauzu ve formuli 1. Jak se tedy věci mají?

Kimi Räikkönen: "Ano, vypadá to tak. Nemohl jsem souhlasit s podmínkami McLarenu, takže jsem se rozhodl pro roční volno."

Vždy jste říkal, že ve formuli 1 zůstanete, pouze pokud budete mít konkurenceschopné auto. Cítíte tedy, že toto je již pro rok 2010 nedosažitelné?

KR: "Ano. Cítil jsem, že McLaren nabízí nejlepší možnost pro vítězství v závodech a šampionátu a jelikož to nevyšlo, výsledkem je roční přestávka. A abych byl upřímný, v roce 2011 se vrátím opět pouze tehdy, pokud bude volné místo v konkurenceschopném voze."

Co budete ten rok dělat? Rally? Pokoušet další skryté talenty uvnitř vaší osoby?

KR: "To ještě nevím. Porozhlédnu se v rally. Opět, samozřejmě chci řídit konkurenceschopný vůz. Pokud takový nebude, strávím více času s rodinou a přáteli."

Nakolik jste přesvědčen, že se v roku 2011 vrátíte? Nemohlo by toto znamenat konec vaší kariéry ve formuli 1? Jste na to připaven?

KR: "Jak jsem řekl, vrátím se pouze tehdy, pokud budu moci řídit konkurenceschopný vůz. Nechci závodit pouze pro to, abych si doplňoval čísla ve statistikách. To mě nezajímá. Ale na to je spousta času, počkejme a uvidíme, co se stane v příštích měsících."

Cesta do McLarenu je nyní zablokována, do týmu se stěhuje Jenson Button. Co způsobilo, že vaše jednávání krachla?

KR: "Můj management měl s McLarenem mnoho schůzek. Bohužel, některé věci se vyřešit nedaly. V posledních třech čtyřech dnech jsme věděli, že je velmi nepravděpodobné, že se nám povede dosáhnout dohody. Teď už je to definitivní."

A co přesun do nově utvořeného Mercedes GP? Nezajímáte se o tento tým?

KR: "Ne, s Brawnem jsem nevyjednával. Myslím, že budou mít dva německé jezdce, po tom, co se do toho zapojil Mercedes."

Objevila se celá řada spekulací ohledně role platu v Buttonově přesunu do McLarenu - spousta z nich tvrdila, že ten samý tým nebyl ochotný přistoupit na vaše platové požadavky. Jaký je váš postoj při vyjednávání platu?

KR: "Myslím, že dobrý jezdec může v současnosti udělat větší rozdíl. Když se podíváte, jak těsný byl letos startovní rošt, pokud jezdec může zajet o dvě desetiny na kolo rychleji, přinese to na roštu spoustu pozic. To může snadno udělat rozdíl mezi vítězstvím a porážkou."

Rok 2009 byl vaší devátou sezónou ve formuli 1. Dosáhl jste toho, o co jste usiloval? Váš nástupce ve Ferrari Alonso řekl, že v tomto týmu skončí, protože jakýkoli jiný tým je po Ferrari krokem zpět. Takže byste mohl odejít se zdviženou hlavou...

KR: "Dosáhl jsem svého snu vyhrát světový šampionát. Rád bych vyhrál další, ale to mohu pouze, pokud budu mít konkurenceschopný vůz. Je to jednoduché."

Kolik benzínu stále proudí v žilách Kimiho Räikkönena?

KR: "Svůj čas ve formuli 1 jsem si užil a stále mám ambice. Za dobrých okolností se budu velmi těšit na návrat. Dveře jsou otevřené. Uvidíme, co přinese budoucnost."