Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Räikkönen nevylučuje, že už by ve WRC mohl zůstat

Räikkönen nevylučuje, že už by ve WRC mohl zůstat

"Možná se vrátím příští rok, možná až ten další. Anebo třeba vůbec."

Kimi Räikkönen se nechal slyšet, že jeho návrat do formule 1 není zaručený a klidně by se mohlo stát, že by zůstal ve WRC.

Fin byl na konci letošní sezóny vyplacen od Ferrari, aby udělal místo příchozímu Fernandu Alonsovi, a protože se mu nepodařilo získat místo u jiného vítězství schopného týmu, rozhodl se odejít k Citroënu do Mistrovství světa rally, zatím na rok.

V exkluzivním rozhovoru pro Autosport ale Räikkönen přiznává, že jeho další budoucnost zatím není jasná.

"Nemám žádný kontrakt ve formuli 1 nebo nikde jinde, takže nemám tušení, co se bude dít. Mám obě možnosti, zůstat u rally nebo se pokusit vrátit do formule 1. Chci vidět, jak to půjde a pak se rozhodnout. S rozhodnutím nespěchám.

Pokud to půjde dobře, pak bych mohl pokračovat. Existuje spousta různých scénářů. Právě teď je to pouze na tento rok, jak s Red Bullem, tak s Citroënem."

Räikkönen dále mluvil o svém rozchodu s Ferrari. Podle jeho slov nebyly důvodem jeho výkony, ale zkrátka rozhodnutí týmu takto učinit.

"Musíte se zeptat jich, já nevím. Musíte se zeptat těch lidí, kteří dělají tato rozhodnutí. Mě nakonec nezajímá, proč nebo kdy. Já jsem si docela jistý, že znám odpověď a nemá to nic společného se závoděním nebo s tím, co jsem tam udělal.

Myslím, že pokud je ve hře dost peněz, dá se vždy změnit cokoliv. Podle mě to má dost co dělat s příchodem Santanderu. Pravděpodobně uzavřeli nějakou dohodu. Já nevím..."

Räikkönen přiznal, že byl po odchodu od Ferrari velmi blízko podpisu smlouvy s McLarenem a jednal i s Brawnem, to ale nakonec nedospělo ke zdárnému konci, neboť Fin nebyl spokojen s podmínkami smlouvy, které požadoval.

"Mohl jsem s nimi (s McLarenem) podepsat, pokud bych chtěl, ale nakonec to nebylo stoprocentně to, co jsem chtěl. O penězích to ve skutečnosti až tolik nebylo, bylo to o všech těch ostatních věcech. Není to tak, že jsem tam nemohl jít, ale jak jsem řekl, nemám žádný důvod dělat něco s kontraktem, se kterým nejsem spokojen."

Fin trvá na tom, že peníze nebyly klíčovým faktorem, který se podílel na výsledku, a to i přesto, že by při přestupu do jiného týmu dostal od Ferrari méně peněz.

"Ano, samozřejmě tam bylo něco o tom, že kdybych závodil za jiný tým, dostal bych o trochu méně. A nemělo by smysl být placen méně za to, že u někoho závodím. Byla to komplikovaná situace, ale nakonec otázka peněz nebyla tím důvodem, ačkoliv si to všichni myslí. Nebylo to to, co jsem chtěl."

Ohledně jednání s Brawnem pak Räikkönen řekl: "Pravděpodobně bych tam šel. Nechtěl jsem začít dlouho čekat. Samozřejmě bychom nakonec dali dohromady kontrakt, ale když se nepovedla ta záležitost s McLarenem, už jsem jednal s Red Bullem, takže jsem tam zkrátka chtěl jít a vidět, jak to v rally chodí. Možná se vrátím příští rok nebo až ten další. Anebo třeba vůbec..."