Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Rozhovor s Michaelem Schumacherem

Rozhovor s Michaelem Schumacherem

O návratu a myšlenkách na další titul.

Po třech letech mimo kokpit vozu formule 1 se Michael Schumacher rozhodl naskočit zpátky do kolotoče královny motorsportu za volantem vozu Mercedes GP.

Ihned po potvrzení návratu, poskytl Schumacher rozhovor médiím. Mluvil o vzrušení, které po návratu do F1 cítí, proč jeho krk již nebude problémem a proč jeho jedinou myšlenkou je vyhrát další světový titul.

Co vás motivovalo k vašemu návratu?

Motivace je, myslím, celkem jasná - důležitý byl telefonát od Rosse Brawna na konci listopadu týkající se šance opět závodit. Po tomto telefonátu a vzhledem k zapojení Mercedesu-Benz do projektu, jsem z toho měl skvělý pocit.

Nikdy jsem neopustil závodní dráhu. Na konci roku 2006 jsem byl z formule 1 unavený. Ale po třech letech pryč se mi vrátila veškerá energie zpátky a cítím se nyní dobře. Pohrával jsem si s motorkami, ale nyní cítím, že jsem opět připraven dělat něco vážného.

Jak je na tom váš krk?

To je samozřejmě téma, které chápu, že bude dotazováno, a chci aby bylo pochopeno. Než jsem řekl konečné 'ano', musel jsem se ujistit, že otázka krku je stoprocentně pryč.

Bohužel v létě, kdy jsem se pokoušel zaskočit u Ferrari, bylo příliš brzy po mé nehodě, nyní jsem měl dostatek času, abych svůj krk zcela vyléčil. Mohu dělat cokoli, na co jsem byl zvyklý, a nemám žádný problém.

Cítíte, že máte stejnou rychlost a cílevědomost jako dříve pro tvrdé boje s jezdci jako Lewis Hamilton a Fernando Alonso?

Tím jsem si naprosto jistý. Když jsem poprvé po své nehodě usedl do motokáry, měl jsem ihned rychlost. Budu to muset prokázat v reálných podmínkách, ale bojovat s těmito jezdci kolo na kolo bude napínavé a vzrušující. To je něco, na co se těším - a je skvělé dostávat podporu od lidí z venku. O mých schopnostech nemají pochyby.

Co pro vás znamená opuštění Ferrari a připojení k Mercedesu?

Upřímně, nebyl to snadný krok. Mám u Ferrari spoustu přátel po těch 14 letech, co jsem tu pracoval, a mám z působení u Ferrari dobré vzpomínky.

Myslím, že jediný důvod, proč jsem tak trochu vážněji přemýšlel o svém návratu, byli mí staří přátelé, kteří mě o to žádali. Také jde o to, že Mercedes-Benz mi dal příležitost vstoupit do formule 1 a po všechny ty roky nebylo možné pro ně závodit. Díky nynější kombinaci Rosse a Mercedesu je to možné a já jsem šťastný, že jim mohu vrátit jejich podporu v minulosti.

Máte fenomenální pověst po všech vašich úspěšných letech ve formuli 1. Nemáte obavy, že ji v příštím roce dáte všanc a lidé vás nebudou hodnotit podle vašich předchozích úspěchů?

Věřím, že mě lidé budou hodnotit podle toho, co jsem dokázal v minulosti. Jdu do toho stále se stejným záměrem - Mercedes GP je tým, který vyhrál oba letošní šampionáty. S tak silným partnerem jako je Mercedes-Benz může být naším jediným cílem boj o titul. Bude to tuhý boj, ale jsem nadšený, že mohu být toho součástí.

Ptal jste se své rodiny na své plány ve formuli 1? Radil jste se se ženou a dětmi?

Samozřejmě. Přirozeně musíte nejprve vyřešit osobní situaci než do něčeho takového vstoupíte. Všichni byli nadšeni - a má žena si vždy přála, aby byli všichni šťastni. Vážně se mnou o tom vůbec nedebatovala, chtěla, abych se bavil.

Jak dlouho budete jezdit za Mercedes-Benz?

Bavíme se o tříleté smlouvě. Není to jednorázová záležitost. Jasně usilujeme o kontinuitu.

Co mělo vliv na vaše rozhodnutí vrátit se do formule 1? V minulosti jste řekl, že vás návrat příliš neláká.

Na konci roku 2006 mi došla energie. Potřeboval jsem si oddechnout. Nepřemýšlel jsem o návratu a nenapadlo by mě, že k němu dojde. Zkoušel jsem vše možné a užil si spoustu zábavy. Ale vzhledem k současné speciální kombinaci, jsem si pomyslel - proč ne?

Jak byste ohodnotil vaše šance stát se opět světovým šampionem a jací jsou vaši největší rivalové?

Samozřejmě je potřeba zmínit čtyři týmy, které bojovaly letos o vrchol. Tyto týmy budou bojovat i příští rok. Bude to těsný souboj - ale lidé ve mě mají důvěru.

Myslíte si, že závodění ve formuli 1 je nyní tvrdší, než tomu bylo před třemi lety?

Je to pravděpodobně mnohem těsnější. Ale tvrdší? Ne, proč? Vždy tu byli tvrdí jezdci.

Byl už jste v simulátoru Brawn GP? A co očekáváte od nové generece vozů formule 1?

Ne, v simulátoru jsem ještě nebyl, ne v jiném, než mém osobním trenažéru. Vozy budou mírně odlišné, ale já už byl za ty roky ve spoustě odlišných typech vozů, navíc moje silná stránka je dobrá adaptace.

Pokud by nebylo pro příští rok místo v Mercedes GP, byla tu i jiná možnost? Nabídl vám něco McLaren?

Myslím, že žádný jiný tým nepřipadal v úvahu, ne.

Pokud se vrátíte a vyhrajete závody a titul, myslíte si, že to bude váš největší úspěch?

Bude to rozhodně unikátní zkušenost a unikátní úspěch. Ale nechte mě nejprve posadit se za volant, bavit se o tom můžeme později.