Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Mateschitz: Jediným úspěchem pro Red Bull bude titul

Mateschitz: Jediným úspěchem pro Red Bull bude titul

Mohli ho podle něj získat již loni, nebýt dvojitých difuzorů.

Dietrich Mateschitz prohlásil, že si je jistý, že jeho Red Bull patří do skupiny nejlepších týmů a že musí letos bojovat o titul.

V loňské sezóně skončil Red Bull na druhé pozici v obou šampionátech, porazit jej dokázal pouze Brawn GP díky silnému vstupu do sezóny.

V druhé polovině sezóny to byl však právě rakouský tým, který udával tempo, a rád by ve skvělé formě pokračoval. Šéf týmu přiznává, že po loňské sezóně může být pro tým úspěch pouze mistrovský titul.

"Máme realistická očekávání, ale ta se samozřejmě každý rok vyvíjejí," řekl Mateschitz. "Loni jsme chtěli skončit mezi prvními třemi týmy, což se nám povedlo.

Letos musíme bojovat o titul, protože patříme mezi tři nejrychlejší týmy. Zbytek už nezávisí na nás, ale na rozhodnutích FIA, chybách pilotů, spolehlivosti, výjezdech safety carů a tak dále."

Mateschitz má za to, že loňské spory ohledně dvojitých difuzorů jeho tým poškodily a nebýt jich, měl podle něj Sebastian Vettel mistrovský titul.

"Na startu loňské sezóny jsme byli jediným týmem, který dokázal bez dvojitých difuzorů stačit rychlosti Brawnu," řekl. "Když vezmete do úvahy, že jsme museli přepracovat vůz, Vettel musel po Melbournu přijmout penalizaci - mohl být šampionem již loni.

Nyní musíme pokračovat tam, kdy jsme loni skončili. Není to garance mistrovského titulu, ale je to náš cíl."

Rakouský nápojový magnát je rovněž přesvědčen, že oba jeho jezdci, Vettel i Mark Webber, jsou na mistrovský boj připraveni. Jejich vzájemná rivalita je dle něj ku prospěchu týmu.

"I on ho může získat, stejně jako Sebastian. Dva stejně silní piloti nejsou problémem, nýbrž obrovskou výhodou, jelikož se mohou navzájem tlačit na svůj limit. Sebastian dosáhl loni více vítězství v závodech a kvalifikacích, ale na nejrychlejší kola na tom byli stejně. Vettel je samozřejmě mimořádnou osobností, která přichází třeba jednou za dekádu.

Díky jeho tlaku se dostává na limit i Mark. Skutečnost, že je Vettel produktem našeho výchovného programu, je pro nás jen třešničkou na dortu."