Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault kritizuje FIA, křídlo McLarenu považuje za nelegální

Renault kritizuje FIA, křídlo McLarenu považuje za nelegální

"Otevřel se další závod ve zbrojení, který bude stát spoustu peněz."

Renault napadl rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace (FIA), která ve čtvrtek rozhodla, že radikální systém McLarenu je v souladu s pravidly.

Řešení McLarenu dovoluje pilotovi nohou uvnitř kokpitu uzavřít průduch vzduchu, který následně zapne systém, jenž přes airbox a dutou "žraločí ploutev" přivede vzduch na zadní křídlo a pomáhá monopostu na rovinkách snižovat odpor vzduchu a dosáhnout tak vyšší rychlosti (až 10 km/h).

Svůj návrh britský tým po celou dobu vývoje konzultoval s FIA a ta při čtvrteční přejímce uznala, že koncept MP4-25 je v souladu s pravidly.

Doposud se zdálo, že hlavním kritikem systému je tým Red Bull, ten však včera ústy svého šéfa prohlásil, že s největší pravděpodobností protest proti rozhodnutí stewardů podávat nebude.

Ozval se však další soupeř, tým Renault, který napadnul rozhodnutí FIA a tvrdí, že se nastartuje další závod ve zbrojení ve formuli 1.

"Je zcela jasné, že návrh křídla McLarenu je naprosto nelegální - duch pravidel přejeli parním válcem," řekl BBC výkonný ředitel Renaultu Bob Bell.

"Otevřel se další závod ve zbrojení, bude to všechny stát spoustu peněz. Řídící orgán musí být v těchto věcech mnohem tvrdší."

Dodal: "Myslím, že je to absurdní, v dnešní době, kdy se všichni snažíme šetřit. Jsme omezeni počtem lidí na trati, počtem mechaniků, kteří v noci pracují hodiny na přípravě vozu.

A teď otevřeme další závod ve zbrojení, který nás bude stát hromadu peněz. Nedává to smysl. Myslím, že řídící orgán musí být v těchto rozhodnutích mnohem zodpovědnější."

Navzdory své nespokojenosti, Bell odmítl komentovat, zda Renault či další soupeři budou proti McLarenu podávat protest.

"To v tuto chvíli upřímně nemohu komentovat," řekl. "Samozřejmě není pochyb, že některé týmy mohou protest podat."