Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Grosjean se stále chce vrátit do Formule 1

Grosjean se stále chce vrátit do Formule 1

Francouz tráví letošní sezónu závoděním v GT1.

Romain Grosjean stále věří, že se v příští sezóně bude moci vrátit do Formule 1. Na konci loňského roku s ním totiž Renault neprodloužil smlouvu a Francouz tak musel shánět místo jinde, načež zakotvil v seriálu Mistrovství světa GT1.

Loňská sezóna začala pro Grosjeana dobře, ujal se totiž vedení v průběžném pořadí GP2. Když pak Nelson Piquet přišel o místo u Renaultu, postoupil do Formule 1. Jenže tam se kvůli zákazu testování během sezóny nemohl výrazněji prosadit a v závodech proto nebyl příliš vidět. Renault jej pro letošní rok nahradil Vitalijem Petrovem, který byl ještě loni v GP2 jeho týmovým kolegou, a Grosjean nakonec sehnal angažmá u týmu Matech Ford v GT1.

"Není to nový život, není to zapomínání na Formuli 1, neskrývám, že mým cílem je samozřejmě vrátit se příští rok do Formule 1," řekl Grosjean v rozhovoru pro Autosport. "Ale na druhé straně, závodění je mou váší a je to také má práce.

Je to pro mě nová zkušenost a možná mi to do budoucna může pomoct. A samozřejmě se stále snažím získat dobré kontakty a dobré příležitosti, abych v příštím roce mohl jít do Formule 1. Ale pro letošní rok přišla tahle možnost. Není to to, kam bych chtěl svou kariéru ideálně směřovat. Je to jen jeden rok, ale chci jezdit, řízení si užívám a když ta šance přišla, myslel jsem, že je dobré ji vzít."

Grosjean ale řekl, že je raději, že závodí, než aby byl rok ve funkci testovacího nebo rezervního jezdce.

"Horší je sedět doma a čekat. když čekáte doma, nikdo vám nezavolá, ale když závodíte, vaše jméno se pořád někde objevuje, stále potkáváte novináře a to je velice důležité."

Ačkoliv mnozí označují loňské působení Grosjeana u Renaultu za neúspěch, on sám je přesvědčen, že vzhledem k podmínkám odváděl poměrně dobré výkony.

"Když se detailně podíváte na mé výsledky ve srovnání s Fernandem, jak říkáme ve Francii, nemusím se obávat. Někdy jsem byl jen o dvě desetiny pomalejší, ale auto se ovládalo obtížně a prostředí bylo složité.

Takže když se ohlédnu zpět, nemám žádné výčitky. Dal jsem do toho všechno a myslím, že jsem si vedl velmi dobře. Neukázalo se to na časech nebo na výsledcích, protože jsme byli šestnáctí nebo sedmnáctí, ale když se na to zpětně podívám, myslím, že jsem odvedl dobrou práci a že si zasloužím skutečnou šanci."

Bývalý šampion Euroserie Formule 3 a asijské GP2 na závěr dodal, že Formule 1 sice je jeho preferencí pro budoucnost, ale nadále zůstává otevřený také závodění v jiných sériích.

"V tuto chvíli je Formule 1 samozřejmě absolutním snem a kdybych se tam mohl vrátit, udělám to. Ale myslím, že i kdyby se to nepovedlo, můžete si svůj život užít. Zeptejte se Toma Kristensena, jestli je spokojený se svou kariérou a dostanete odpověď."