Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Webber dovezl Red Bullu vítězství, Alonso doma druhý

Webber dovezl Red Bullu vítězství, Alonso doma druhý

Velká cena Španělska - závod

Mark Webber splnil svou španělskou misi, po startu z pole position udržel vedení a vyhrál velkou cenu v Barceloně. Druhé místo spadlo do klína domácímu hrdinovi Fernandu Alonsovi, Sebastian Vettel totiž musel zpomalit kvůli problému s brzdami a Lewis Hamilton dvě kola před cílem havaroval kvůli defektu.

Webber před závodem dobře věděl, že klíčem k úspěchu bude start, jelikož do první zatáčky je v Barceloně daleko. A Australan měl skutečně co dělat, protože se za něj hned po zhasnutí červených světel zavěsil jeho kolega Vettel. A zatímco Webber bránil Vettela, z druhé strany zaútočil ještě Lewis Hamilton. Webber ale s vypětím všech sil první místo uhájil a zůstal v čele.

V prvním kole nedošlo k žádné velké kolizi, pouze ve třetí zatáčce se srazili Robert Kubica a Kamuj Kobajaši, kteří tak ztratili pár míst, a Pedro de la Rosa přišel k defektu pravé zadní pneumatiky.

Závod tedy vedl Webber před Vettelem, Hamiltonem, čtvrtý jezdil Fernando Alonso, pátý Jenson Button a šestý Michael Schumacher. Jeho týmový kolega Nico Rosberg se po špatném startu propadl dozadu.

K prvním změnám na čelních místech došlo při zastávkách v boxech. Webber sice neohroženě pokračoval na prvním místě, ale jeho kolega Vettel přišel o pozici ve prospěch Hamiltona. Oba dva spolu bojovali v první zatáčce, Vettel už se ale na trať nevešel a vyjel do asfaltové zóny, kde musel zpomalit kvůli retardérům, takže boj s Hamiltonem prohrál.

Jedno místo vydělal také Michael Schumacher, který se dostal před Jensona Buttona. Obhájce titulu se ale s touto změnou nechtěl spokojit a začal na sedminásobného šampiona dotírat. Dlouhá kola se jej snažil předjet v první zatáčce, jenže Schumacher se chytrou defenzívou stále držel na pátém místě.

Button postupně opotřeboval pneumatiky a navíc se musel věnovat Felipemu Massovi, který jej brzy dojel.

V čele zůstával neohrožený Webber, Vettel stíhal druhého Hamiltona. Jenže v závěru začalo být něco špatně. Mladý Němec vyjel v šesté zatáčce mimo trať a následně zajel do boxů, kvůli čemuž se propadl za Alonsa.

Vettel přezul na měkké gumy a zdálo se, že by mohl Alonsa ještě dojet a potrápit. Jenže to Vettel se trápil, začaly mu totiž odcházet brzdy. Pilot Red Bullu tak musel výrazně zpomalit a s vidinou stupňů vítězů se rozloučit.

Dvě kola před cílem ale došlo k dalšímu dramatu, Lewise Hamiltona totiž v náročné táhlé třetí zatáčce postihl defekt levé přední pneumatiky a pilot McLarenu skončil v bariéře z pneumatik.

Fernando Alosno se tak za vášnivého burácení domácích diváků v ochozech posunul na druhé místo za Marka Webbera, který o chvíli později vítězně projel cílem. Teprve podruhé tak Red Bull proměnil své vítězství v kvalifikaci také ve výhru v závodě.

Sebastian Vettel nakonec po nepříliš úspěšném závodě vydřel třetí místo. Poslední kola absolvoval v téměř výletním tempu, ale před dalšími závodníky měl veliký náskok.

Dobrý výsledek dnes zajel sedminásobný šampion Michael Schumacher, který využil problémů Hamiltona, práce svých mechaniků a také své defenzivní jízdy, aby za sebou udržel Jensona Buttona. Schumacher sice na vítězného Webbera ztratil více než minutu, poprvé ale porazil svého stájového kolegu Nica Rosberga.

Za Schumacherem přijeli do cíle Jenson Button a Felipe Massa, kteří, ač byli blízko, nedokázali zkušeného Němce předjet.

Adrian Sutil si proti pozici na roštu polepšil o čtyři místa a dojel sedmý, naopak Robert Kubica se kvůli kolizi s Kobajašim v prvním kole propadl a nakonec skončil osmý.

Poslední body brali Rubens Barrichello, který po nepovedené kvalifikaci startoval až osmnáctý, a Jaime Alguersuari, který také předvedl skvělý start.

Alguersuari navíc musel během závodu absolvovat penalizaci průjezdu boxy, neboť způsobil kolizi s Karunem Chandhokem jedoucím o kolo zpět. Chandhok při kolizi přišel o přední křídlo, to sice zajel vyměnit, v dalším kole ale odstoupil.

Za body skončili Vitalij Petrov s Kamuj Kobajaši, přičemž Japonec po dobré kvalifikaci zřejmě čekal víc. Nico Rosberg bude chtít na dnešní závod zřejmě co nejdříve zapomenout, dojel totiž třináctý, když se dlouho nemohl dostat před výrazně pomalejšího Nica Hülkenberga.

Lewis Hamilton byl klasifikován na čtrnácté pozici, patnáctý pak Vitantonio Liuzzi, který ale také cíl neviděl.

Za šestnáctým Hülkenbergem jsou klasifikováni Jarno Trulli z Lotusu a piloti Virginu, Timo Glock a Lucas di Grassi.

Cíl naopak neviděli Sebastien Buemi, Karun Chandhok, Pedro de la Rosa, Bruno Senna a Heikki Kovalainen.

Španělská velká cena znovu zamíchala průběžným pořadím. V čele sice zůstává Jenson Button, který má 70 bodů, na druhou příčku ale poskočil Fernando Alonso, který ztrácí na Buttona pouhé tři body. Za ním jsou jezdci Red Bullu, Sebastian Vettel a Mark Webber. Nico Rosberg spadl ze druhého na páté místo.

Mezi týmy je nadále první McLaren se 119 body, jenže jeho soupeři jsou těsně za ním. Druhé Ferrari ztrácí tři body, třetí Red Bull další tři.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 M.Webber  Red Bull
1:35:44.101 
2. 
 F.Alonso  Ferrari
+ 24.065 
3. 
 S.Vettel  Red Bull
+ 51.338 
4. 
 M.Schumacher  Mercedes
+ 1:02.195 
5. 
 J.Button  McLaren
+ 1:03.728 
6. 
 F.Massa  Ferrari
+ 1:05.767 
7. 
 A.Sutil  Force India
+ 1:12.941 
8. 
 R.Kubica  Renault
+ 1:13.677 
9. 
 R.Barrichello  Williams
+ 1 kolo 
10. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 1 kolo 
11. 
 V.Petrov  Renault
+ 1 kolo 
12. 
 K.Kobajaši  Sauber
+ 1 kolo 
13. 
 N.Rosberg  Mercedes
+ 1 kolo 
14. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 2 kola 
15. 
 V.Liuzzi  Force India
+ 2 kola 
16. 
 N.Hülkenberg  Williams
+ 2 kola 
17. 
 J.Trulli  Lotus
+ 3 kola 
18. 
 T.Glock  Virgin
+ 3 kola 
19. 
 L.di Grassi  Virgin
+ 4 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 S.Buemi  Toro Rosso
43 
NC
 K.Chandhok  HRT
28 
NC
 P.de la Rosa  Sauber
19 
NC
 B.Senna  HRT
NC
 H.Kovalainen  Lotus

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 5. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
 J.Button  McLaren
70 
2. 
 F.Alonso  Ferrari
67 
3. 
 S.Vettel  Red Bull
60 
4. 
 M.Webber  Red Bull
53 
5. 
 N.Rosberg  Mercedes
50 
6. 
 F.Massa  Ferrari
49 
7. 
 L.Hamilton  McLaren
49 
8. 
 R.Kubica  Renault
44 
9. 
 M.Schumacher  Mercedes
22 
10. 
 A.Sutil  Force India
16 
11. 
 V.Liuzzi  Force India
12. 
 R.Barrichello  Williams
13. 
 V.Petrov  Renault
14. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
15. 
 N.Hülkenberg  Williams

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 5. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 McLaren  J.Button, L.Hamilton
119 
2. 
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
116 
3. 
 Red Bull  S.Vettel, M.Webber
113 
4. 
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
72 
5. 
 Renault  R.Kubica, V.Petrov
50 
6. 
 Force India  A.Sutil, V.Liuzzi
24 
7. 
 Williams  R.Barrichello, N.Hülkenberg
8. 
 Toro Rosso  J.Alguersuari, S.Buemi