Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Schumacher vítá objasnění pravidel o safety caru

Schumacher vítá objasnění pravidel o safety caru

Němec říká, že v Monaku neudělal ze svého pohledu nic špatně.

Michael Schumacher uvítal prohlášení FIA, že se chystá objasnění pravidel týkajících se situací za safety carem, konkrétně dojezdu závodu za ním a restartů.

Právě tyto dvě situace jsou nyní v pravidlech popsány tak, že způsobují určité nejasnosti, které naplno vyšly najevo v závěru Velké ceny Monaka.

Safety car totiž musel vyjet krátce před cílem, v posledním kole pak zajel do boxů a jezdci dojeli do cíle. Schumacher přitom v poslední zatáčce předjel Fernanda Alonsa v domnění, že se jedná o restart závodu a v takovém případě se smí předjíždět už od boxové čáry.

Jenže sportovní komisaři tvrdí, že závod restartován nebyl, safety car zajel do boxů proto, že tak praví sportovní regule v případě dojetí závodu za safety carem.

Schumacher dostal po závodě penalizaci 20 sekund. Tým Mercedes se proti ní nejprve odvolal, nakonec své odvolání ale nepotvrdil, pouze poukázal na nutnost objasnit pravidla.

Sedminásobný šampion v Turecku novinářům řekl, že už nemá smysl zabývat se incidenty, které se staly v minulosti, je ale rád, že se s pravidly bude něco dělat.

"Nemá smysl vracet se k incidentům v minulosti," řekl Schumacher. "Jde ale o to, že pokud situaci chápu správně, FIA poznala, že se v Monaku něco stalo a chce situaci zlepšit. To je pro sport něco dobrého a já jsem docela rád, že se něco takového stane."

Schumacher ale dodal, že svého manévru nijak nelituje a je přesvědčen o tom, že ze svého pohledu neudělal nic špatného, podle instrukcí týmu byl totiž v domnění, že závod je restartován.

"Bylo mi to tak řečeno týmem. Z mé strany, pro ten manévr jsem si ve voze ověřil všechno, co jsem mohl."