Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sauber bude mít brzy nový superpočítač

Sauber bude mít brzy nový superpočítač

530 procesorů by mělo výrazně urychlit vývoj aerodynamiky.

Krátce poté, co tým Sauber Petronas uvedl do provozu nový aerodynamický tunel, přichází s dalším počinem, tentokrát na poli počítačového zpracování dynamiky tekoucích látek (CFD)
 
CFD je moderní a přesná metoda a představuje způsob, kterým lze za pomoci matematiky, fyziky a výpočetní techniky studovat děje probíhající při proudění tekutin. Pro použití CFD je třeba nejprve vytvořit model vozu. Na tento model jsou následně aplikovány matematické postupy tak, aby byly ze zadaných podmínek získány údaje o dějích probíhajících v celé zkoumané oblasti při respektování fyzikálních zákonů.
 
Sauber Motorsport AG podepsal tříletou smlouvu se společností DALCO, která bude celý projekt integrovat. Dodavatelem software pro celý projekt je firma Fluent, procesory dodává AMD. Předmětem služby je výpočetní systém, který se svým výkonem řadí mezi absolutní špičku nejen ve formuli 1, ale i v celém automobilovém průmyslu. Sauber tak bude moci provádět CFD výpočty mnohem rychleji a řešit komplexnější úlohy.
 
Spolu s vývojem aerodynamiky v tunelu, představuje CFD důležitý prvek v konstrukci vozů. Přes tím, než dojde k testování modelů předních a zadních křídel, bočnic, deflektorů a dalších prvků v aerodynamickém tunelu, jsou tyto komponenty nejdříve simulovány prostřednictvím počítačů.
 
"CFD je extrémně důležitá součást vývoje aerodynamiky a napomáhá efektivnímu využití možností aerodynamického tunelu. Nový systém otevře pro Sauber zcela nové dimenze na poli CFD," uvedl technický ředitel Willy Rampf.
 
Celý projekt povede švýcarská firma DALCO. Superpočítač je založen na linuxovém clusteru a využívá procesory AMD Opteron. Projekt zahrnuje 530 procesorů a měl by přijít na téměř pět milionů švýcarských franků.