Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Schumacher podporuje rozhodnutí Ferrari

Schumacher podporuje rozhodnutí Ferrari

"Jsme tu kvůli boji o titul a ten může vyhrát jen jeden."

Michael Schumacher se nechal slyšet, že podporuje rozhodnutí Ferrari pustit do vedení Velké ceny Německa Fernanda Alonsa a nechat ho vyhrát.

"Přesně za tohle jsem býval v minulosti kritizován, stoprocentně to chápu a udělal bych přesně to samé, kdybych byl v jejich situaci," řekl Schumacher v rozhovoru pro BBC.

"Konec konců jsme tu, abychom bojovali o titul a jenom jeden může ten titul vybojovat. Pokud do konce roku budete myslet na to, že jste o ten titul přišli, budete se sebe ptát, a nejen sami sebe, ale všech fanoušků a novinářů a tak, proč jste to neudělali?"

Schumacher byl součástí podobného manévru při Velké ceně Rakouska 2002, to když ještě závodil za Ferrari. Tu celou dobu vedl jeho týmový kolega Rubens Barrichello, ale v závěru dostal pokyn Schumachera pustit a proto v posledním kole před cílem zpomalil a vzdal se první pozice. A právě kvůli tomuto manévru byla týmová režie zakázána.

Sedminásobný šampion, který nyní jezdí pro Mercedes, říká, že už v některých předchozích letošních závodech k týmové režii došlo a k žádné kontroverzi to nevedlo.

"Například v minulém závodě, tam byly k vidění jasné týmové instrukce a všichni je akceptovali. Takže jestli je to v posledním závodě, nebo v předposledním závodě, nebo ještě dřív, co na tom?

V letech, kdy jsme to dělali, lidem se zdálo, že to nebylo nezbytné, protože jsme vedli takovým rozdílem. Svým způsobem s tím mohu souhlasit.

Ale v principu zcela nemohu. Souhlasím s tím, jak to chodí, možná to musíte udělat takovým způsobem, aby to bylo úhledné a ne tak okaté, ale cíl je jenom jeden a tím je vyhrát šampionát."

Bývalý Mistr světa Formule 1 Niki Lauda naopak kroky Ferrari zkritizoval a závod označil jako podvod na diváky.

"Jasný a neakceptovatelný příklad týmové režie. Lidé si kupují lístky, aby viděli vyhrát toho nejlepšího. To, co se stalo, je podvod na diváky," citoval Laudu italský Gazzetta dello Sport.

"Tým Ferrari předváděl fantastický výkon. Proč si tímto způsobem musel zničit to, co by bylo perfektním vítězstvím? Fernando vykládal takové nesmysly, jaké jsem nikdy předtím neslyšel. Ukázal, že nemá charakter."