Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Warwick: Schumachera jsme málem diskvalifikovali

Warwick: Schumachera jsme málem diskvalifikovali

Černou vlajku podle něj Němec nedostal jen díky omezenému času.

Derek Warwick, bývalý pilot formule 1 a poradce komisařů při Velké ceně Maďarska, se nechal slyšet, že Michael Schumacher jen těsně unikl diskvalifikaci za svůj manévr při souboji s Rubensem Barrichellem, kdy pilota Williamsu na cílové rovince natlačil až téměř na betonovou zeď.

Důvodem, proč německý pilot nakonec neobdržel od sportovních komisařů černou vlajku, bylo podle Warwicka málo času do konce závodu.

"Udělení černé vlajky by ukázalo lepší příklad pro mladé piloty," řekl Warwick pro rádio BBC. "Než jsme však obdrželi video-důkazy, vypršel nám čas a museli jsme jednat retrospektivně."

Schumacher nakonec dostal od sportovních komisařů penalizaci ztráty deseti míst na startu příštího závodu ve Spa za neoprávněné bránění pozice. Warwick řekl, že ho zklamalo, jak se po závodě k celé záležitosti Schumacher postavil.

"Mluvili jsme s Rubensem i Michaelem a bylo docela zklamání, jakým způsobem se k tomu Michael postavil. Neměli jsme jinou možnost, než mu dát penalizaci ztráty deseti míst na roštu," dodal Warwick.

"Pokud bychom měli dostatek kol (tak bychom ho diskvalifikovali), ale musíte mít k dispozici video-materiály a ujistit se, že jsou všichni čtyři komisaři ve shodě.

Bylo možné prohlédnout si důkazy a diskvalifikovat ho z jedné či dvou následujících velkých cen. Ale cítili jsme, že penalizace deseti míst na roštu je pro Spa velkým trestem. Vyřadí ho to ze závodu ve Spa a snad se z toho poučí a bude si pamatovat, že noví komisaři takovou jízdu nebudou tolerovat."

Nit suchou na Schumacherovi nenechala média, ani například bývalý Schumacherův kolega u Ferrari Eddie Irvine, který německého pilota označil za idiota.

V pondělí se Schumacher za svůj manévr Barrichellovi omluvil.