Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Za špatné výsledky může špatný vůz, tvrdí Schumacher

Za špatné výsledky může špatný vůz, tvrdí Schumacher

"Je to pozůstatek toho, co bylo vytvořeno loni."

Michael Schumacher řekl, že za nepřesvědčivé výsledky při jeho návratu do Formule 1 může vůz Mercedes, který je pouze kompromisním řešením.

Sedminásobný šampion se letos vrátil do Formule 1 po tříleté pauze, po dvanácti závodech mu ale patří devátá pozice průběžného pořadí, přičemž na svého týmového kolegu Nica Rosberga ztrácí 56 bodů a ještě ani jednou nestál na stupních vítězů.

"Když se podíváme na bodovou tabulku, pak samozřejmě nemůžeme být spokojení," řekl Schumacher v rozhovoru se svým sponzorem, společností DVAG. "Jenže fakt, že je ztráta tak velká, má své důvody," vysvětlil.

Mercedes je pokračováním týmu z Brackley, původně založeného jako BAR. Ten byl následně koupen Hondou, jenže když japonská automobilka na konci roku 2008 odešla z Formule 1, byl prodán do rukou Rosse Brawna a přejmenován na Brawn GP. Tento tým však uspěl hned při své premiéře a vybojoval oba tituly. Jenže tomu předcházela zatracená poslední sezóna pod hlavičkou Hondy.

Brawn byl pro letošní sezónu odkoupen Mercedesem a přeměněn na jeho tovární tým. Jenže letošní model W01 je kvůli spoustě změn, od zákazu tankování až po kompletní výměnu jezdecké dvojice, pouze kompromisním řešením.

Jenson Button, který loni získal v barvách Brawnu titul, přiznal, že letošní mercedes má po vzoru jeho brawnu tendenci být nedotáčivý, zatímco Schumacher má raději přesnější chování. Tento vůz byl původně navrhován pro Buttona, jenže Brit na konci roku odešel k McLarenu.

To Schumacher potvrdil: "Tohle je vůz, který jsme dostali do rukou. Je to pozůstatek toho, co bylo vytvořeno loni. Výsledkem je řada kompromisů, se kterými si jezdec musí poradit.

Tenhle vůz není vůbec sladěný s pneumatikami a nevyhovuje ani nám jezdcům," dodal Schumacher.

Mercedes už proto přesměroval své síly na vůz pro příští sezónu, se kterým by měly přijít lepší výkony.

"Musíme zapracovat na tom, aby si jezdci s vozem správně rozuměli, jsme na správné cestě k tomu, abychom byli v roce 2011 konkurenceschopní. Pracujeme tvrději než kdy dřív, abychom mohli bojoval o tituly."