Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ecclestone chce novou kvalifikaci a to hned

Ecclestone chce novou kvalifikaci a to hned

Podle FIA má však smůlu.

Grand Prix Velké Británie se jede již příští neděli. Jak jsme Vás informovali v článku Kvalifikační formát se měnit NEBUDE,  byl nově navrhovaný systém kvalifikace vetován, protože nedošlo k jednoznačné shodě týmů.

Nový formát měl sestávat ze dvou pětadvacetiminutových částí oddělených desetiminutovou pauzou. Každý jezdec měl odjet v každé části šest kol, nejlepší časy by se pak sčítaly. Proti změně se postavili Jordan a Minardi. Eddie Jordan a Paul Stoddart se totiž obávají, že by jejich sponzoři nedostali v televizi takový prostor, jako je tomu dnes.

Šéf FOM Bernie Ecclestone dělá vše co pro to, aby se nová kvalifikace přeci jen v Silverstone jela. Ecclestone požádal písemně všechny týmy o souhlas se změnou.

"Všechny týmy podepsaly dohodu týkající se nového systému, ale pak od ní dva odstoupily," uvedl Ecclestone pro Telegraph.
 
"Řekl jsem jim, že jsou již dospělí a že podpis něco znamená. Vypadáme teď jako hlupáci. Uvidíme, jestli si to rozmyslí. Chceme s tím přijít již od tohoto víkendu. Vše je již připraveno. Bylo by to mnohem atraktivnější. Kvalifikace ve Francii byla lepší, ale je pravdou, že první polovina stejně nikoho nezajímala. To je právě ten problém."
 
Šéf Minardi Paul Stoddart nepůjde proti novému systému, pokud jej bude prosazovat všech devět týmů. Složitější rozhodování může mít Jordan, na který tlačí hlavní sponzor Benson and Hedges.

Podle Mezinárodní automobilové federace však změna kvalifkace v tak krátkém čase možná není.

"Není možné to nechat projít celým schvalovacím procesem do Silverstone," řekl mluvčí FIA.