Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Jezdci nebudou přetěžováni, říkají šampioni

Jezdci nebudou přetěžováni, říkají šampioni

Nové systémy přidávající závodníkům práci vyvolávají obavy.

Michael Schumacher a Fernando Alonso popřeli, že by piloti Formule 1 měli být se zavedením nových systémů příliš přetěžováni. Tyto obavy vyvstaly s představením pohyblivého zadního křídla a návratu KERS.

Řada jezdců si v testech stěžovala na skutečnost, že kvůli starosti o tak velký počet prvků ve voze někdy ztrácejí koncentraci, když se místo sledování trati před sebou musí věnovat nejrůznějším ovladačům.

"Absolutně ne," řekl Schumacher na dotaz, zda zvýšený počet tlačítek na volantu znamená nějaké bezpečnostní riziko. "Když vidíte, jak se loni jezdilo skrz Eau Rouge s jednou rukou na volantu a ti samí lidé si nyní stěžují na bezpečnost, myslím si, že ovládat zadní křídlo je daleko bezpečnější."

Schumacher zároveň dodal, že si na nové systémy již zvykl: "My už to zvládáme! Proto absolvujeme zimní testy, není to nic velkého. Myslím, že ti jezdci, kterým se podaří dostat do Formule 1, jsou těmi nejlepšími ze všech a tak hravě zvládnou zmáčkout ve voze dva čudlíky."

Fernando Alonso odpověděl na otázku o přetěžování jezdců v podobném duchu: "Každý na to bude mít jiný názor, v mém případě si nemyslím, že je nějaký zvláštní problém s novými pravidly a věcmi, které musíme s volantem dělat. Jsme profesionální závodní jezdci a musíme spolupracovat s týmem, abychom našli co nejpohodlnější způsob, jak ty nové věci používat.

Pokud nemáte čas dělat na volantu všechny ty věci, tak je neděláte, není to povinné. Bude to chtít čas a co se nás týče, my jsme toho v zimě najezdili hodně.

Já mohu za Felipeho (Massu) a sebe říct, že si na nové věci dokážeme zvyknout. Věci, které děláme zatáčku co zatáčku, se pro nás stanou automatickými a já nevidím žádný zvláštní problém nebo něco, co by bylo v blízké budoucnosti potřeba prodiskutovat."

Svou spokojenost s aktuální situací vyjádřil také Nico Rosberg: "Právě teď je to v pohodě. Musíme na to myslet a stále se tím zabývat, ale teď je to v pohodě."