Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Hamilton by neměl z McLarenu odcházet, tvrdí legendy

Hamilton by neměl z McLarenu odcházet, tvrdí legendy

Nigel Mansell a Jacques Villeneuve o spekulacích o Britově odchodu.

Lewis Hamilton by neměl opouštět McLaren, říkají bývalí mistři světa Formule 1 Nigel Mansell a Jacques Villeneuve.

V posledních týdnech se vyrojily spekulace o tom, že se Hamilton chystá od McLarenu odejít a zamířit k současnému lídrovi startovního pole, týmu Red Bull.

Tyto zprávy se zakládají na soukromé konverzaci mezi Hamiltonem a šéfem Red Bullu Christianem Hornerem, která proběhla během víkendu Velké ceny Kanady.

Nehledě na pravdivost těchto spekulací ale Nigel Mansell Hamiltona varuje, aby z McLarenu neodcházel.

"Za prvé by musel mít to štěstí, aby mu to nabídli," řekl Mansell. "Podle mě má ale Lewis u McLarenu úžasnou kariéru a myslím, že, jak Michael Schumacher dokázal, když zůstal u Ferrari, pokud máte tu podporu, že tým stojí zcela za vámi, pak na tom stavět rok po roce. On vlastně ani neměl výpadek, McLaren je fantastický tým.

Já osobně bych zůstal u McLarenu a se všemi těmi lidmi, kteří ho podporovali v dobrém i zlém, myslím, že by to mohla být chyba, kdyby změnil tým."

Jacques Villeneuve, který po svém odchodu od Williamsu nevyhrál jedinou velkou cenu, dodal, že má Hamilton u McLarenu zajištěnou velice slušnou stabilitu pro svou kariéru a také Brita varoval, že při odchodu z Wokingu by se mohl ocitnout v situaci, ze které by nebylo cesty zpět.

"Bez šance, vzali by ho tam jen proto, aby pozvedli image (Sebastianu) Vettelovi," řekl Villeneuve o možném odchodu k Red Bullu. "Proč by tam měl jít? V McLarenu je chráněncem, milují ho tam, dali mu jeho kariéru, měl by být vděčný.

Nikdy by neměl mít právo se na ně za cokoliv zlobit. Bez nich by nikdy nezávodil, nikdy by neměl kariéru ani v těch nejmenších kategoriích. Takže, buď rád.

Ale řeči o přestupu k jinému mohou být využity ke zvýšení platu a spousty věcí, takže je to dobré a je třeba to dělat, může ale nastat rok, kdy ostatní týmy nemají k dispozici volnou sedačku a velice zřídkakdy se stává to, co udělalo Ferrari, když se zbavilo Kimiho Räikkönena.

To se nestává často a musíte toho jezdce opravdu nenávidět, abyste to udělali. To se vážně nestává velice často."

Mansell s Villeneuvem se shodli také na tom, že Hamilton by neměl měnit svůj jezdecký styl, občas by však měl u závodění více přemýšlet.

"Zdá se, že ve svém vývoji udělal krok zpátky, což je trochu zvláštní, protože loni se uklidnil," řekl Villeneuve. "Také byl agresivní, ale zdálo se mi, že přemýšlel daleko víc, letos ale zapomněl mozek doma.

Je superagresivní, je sranda ho sledovat, nechci, aby se změnil, je to skvělé. On je tu v závodech jedinou akcí, všichni ostatní používají DRS a to je nuda, je to k ničemu. On do toho ale opravdu jde, to je skvělé.

Sem tam by ale měl trochu přemýšlet, protože to nejsou chytré manévry. Je dobré být agresivní, ale ne, když se přitom sami vyřadíte, a on se vyřazuje, tehdy už je to chyba."

Na otázku, zda by měl Hamilton změnit svůj přístup k závodění, Mansell, který bude o nadcházející Velké ceně Velké Británie pomocníkem sportovních komisařů, odpověděl: "Ne, to si nemyslím. Lewis je skvělý závodník a bojovník. To, co se mu moc nedaří, je, že když někoho předjíždíte, měli byste se zkrátka snažit je nevyřadit. To je to jediné.

Stále využívejte volného místa, ale dejte jim také trochu místa a nedělejte to v zatáčkách, ve kterých se to nedá zachránit. Oni jsou tu proto, aby závodili, tak jako on. Víte, je to skvělý závodník a musí to zkrátka zvládnout o něco lépe než v posledních několika závodech."