Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

CT01 je rozhodně krokem vpřed, tvrdí Kovalainen

CT01 je rozhodně krokem vpřed, tvrdí Kovalainen

Fin však dnes kvůli technickým problémům na trati příliš nepobyl.

Heikki Kovalainen je přesvědčen o tom, že nový Caterham CT01 je jasným krokem vpřed v porovnání s vozem, se kterým tým závodil v loňském roce.

Malajský tým, jenž loni startoval pod názvem Team Lotus, byl letos prvním, kdo ukázal svůj nový monopost veřejnosti a Kovalainen byl dnes symbolicky prvním jezdcem, který vyjel na trať v Jerezu.

První den oficiálních předsezónních testů však u Caterhamu ovlivnily technické problémy. Fin se nejprve dopoledne potýkal s chlazením, později musel předčasně skončit kvůli potížím s hřídelí startérů, kvůli kterým nebylo možné vůz znovu nastartovat.

Navzdory tomu je však Kovalainen přesvědčen, že letošní monopost je rychlejší než loňský model.

"Myslím, že mohu potvrdit, že je tohle auto rozhodně rychlejší než loňský vůz," řekl Kovalainen po prvním dni testů. "Výkonnost je lepší a záď auta má lepší přilnavost, což je pozitivní.

Řízení je o něco přesnější. Odjel jsem pouze tři jola, takže vám opravdu nemohu říct víc, ale zatím mám dobrý pocit."

Kovalainen dnes najel celkem 28 kol a jeho nejlepší čas měl hodnotu 1:23.178, byl tedy o tři a půl sekundy pomalejší než první Kimi Räikkönen z Lotusu.

Fin si však pochvaloval rozdíl mezi letošním a loňským prvním testem, který je značný, neboť se tým okamžitě může soustředit na pořádné testování.

"Jsme tady na prvním testu a máme všechny potřebné díly," řekl. "Loni jsme postrádali některé části jako posilovač řízení a zavěšení. Museli jsme zvolit kompromisní nastavení.

Teď jsme plně připravení a auto může jezdit a já věřím, že pokud vyřešíme ty problémy s chlazením a budeme schopni odjet nějaké delší jízdy, získáme lepší obrázek o tom, jak na tom jsme. Co vidím já z kokpitu, je velice solidní."

Kovalainen podotkl, že zatím není možné soudit, jak si Caterham stojí v porovnání se svou konkurencí, zejména proto, že nebyl schopen pracovat na nastavení vozu.

"Zatím jsme provedli jen jednu změnu nastavení, takže to jsou věci, které musíme začít dělat a až potom uvidíme.

Jakmile jsme změnili světlou výšku auta, to je velice důležité pro přilnavost a můžeme auto vyvažovat pro vyšší i nižší rychlost a získat tak lepší obrázek, budeme mít určitou představu o tom, jak by to mohlo být, ale nikdy zkrátka nevíte."