Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Brawn: Silverstone ukáže, zda bude Red Bull dominovat

Brawn: Silverstone ukáže, zda bude Red Bull dominovat

Ve Valencií mohly podle něj hrát roli pneumatiky.

Pravá výhoda týmu Red Bull nad zbytkem pole se ukáže při nadcházející Velké ceně Velké Británie, myslí si šéf Mercedesu Ross Brawn. Reagoval tak na obavy dalších předních týmů, že jeho výkon ve Valencii je známkou toho, že by nyní mohl být jasně v čele.

Sebastian Vettel naprosto dominoval Velké ceně Evropy do chvíle, než jej zradil v jeho voze alternátor. Právě způsob, jakým ovládal závod, dělá ostatním obavy z toho, že bude nyní Němec opět dominovat šampionátu.

Brawn se chce ovšem podívat, jak si budou red bully vést v Silverstonu, jelikož si myslí, že svůj úkol ve výhodě ve Valencii mohly spíše než aerodynamika zahrát pneumatiky.

"Výkon Vettela v poslední velké ceně ve Valencii byl určitě velmi působivý," řekl Brawn.

"Red Bull Recing je tým, který je silný po stránce aerodynamiky. Mají kreativní skupinu lidí a jsou díky svým silným stránkám extrémně konkurenceschopní.

K tomu mám však svou jedinou výhradu: pokud tyto pneumatiky přimějete k práci a dostanete je do provozního rámce, získáte obrovskou převahu nad těmi, kterým se to nepodaří. V našem případě díky tomu Nico (Rosberg) v Číně pohodlně vyhrál kvalifikaci a mohl odjet závod tak, jak chtěl, zatímco se se stejným vozem a pneumatikami v jiných závodech trápil.

Nemyslím si, že je tomu tak i v případě Red Bullu, ale doufám v to. Se svým autem a těmi pneumatikami byli jasně v dobré pozici. Silverstone je pro ně tradičně dobrým podnikem, je rychlý a má rychlé zatáčky... tak uvidíme, jak se to vyvine.

Z hlediska variací to je skvělý rok a Red Bull ve Valencii předvedl výborný výkon, já ale doufám, že to není předzvěstí budoucnosti."


Za pravdu v tom, že Silverstone pouze ukáže, jak konkurenceschopný Red Bull je, dal Brawnovi zástupce šéfa týmu Force India Bob Fernley.

"Myslím, že Red Bull udělal se svým aerodynamickým balíkem ve Valencii pokrok," řekl. "Podle mě jsme tam (ve Valencii) neviděli jeho skutečný potenciál.

Silverstone je okruh, kde hraje aerodynamika hlavní roli, a uvidíme, kde v tuto chvíli Red Bull je. Očekávám, že budou rychlí a pro všechny týmy bude výzvou, aby se podívali, co dělají."