Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Příští rok bude pro Ferrari tím nejtěžším, míní Domenicali

Příští rok bude pro Ferrari tím nejtěžším, míní Domenicali

Tým bude muset skloubit boj o titul s vývojem pro rok 2014.

Ferrari v příštím roce čeká nejnáročnější sezóna v historii Formule 1, vedle boje o mistrovské tituly totiž bude muset co nejlépe zvládat také přípravu na rok 2014, který s sebou přinese výrazné změny v technických regulích.

Takový je názor šéfa týmu Stefana Domenicaliho. Vzhledem k tomu, že Ferrari chce napravit svůj letošní neúspěch a šampionát vyhrát, je si Ital podle svých slov vědom rozměru úkolu, který na maranellské čeká.

"Příští rok bude tím nejtěžším rokem, budeme se paralelně zabývat dvěma projekty najednou," řekl Domenicali. "Musíme zajistit, aby vůz pro rok 2013 spolu s týmem uspěly, zároveň máme skupinu lidí, kteří musí zajistit, aby při těch obrovských změnách bylo úspěšné také auto pro rok 2014.

Je to velice náročný rok se spoustou investic a spoustou příležitostí a já nepopírám, že to bude velice důležitý rok ve snaze dosáhnout ve všech směrech cílů, kterých chceme dosáhnout."

Domenicali je přesvědčen o tom, že se Ferrari poučilo z letošní porážky, kdy Fernando Alonso prohrál boj o titul se Sebastianem Vettelem o tři body.

"Víme, kde se musíme zlepšit a já věřím, že máme všechny potřebné nástroje na to, abychom se skutečně zlepšili. Naše sezóna ještě neskončila.

V pondělí po skončení šampionátu jsem byl zpátky v Maranellu, abych se ujistil, že veškerá práce kolem příštího projektu přinese posun vpřed. Musíme zajistit, aby bylo auto rychlejší, než bylo na začátku této sezóny. A já jsem přesvědčen o tom, že bude."

Ital zároveň dodal, že hlavní snahou Ferrari je zlepšit vůz, ve všech ostatních oblastech je prý tým dostatečně dobrý na to, aby uspěl.

"Musíme být pragmatičtí a vzít v potaz, že pokud chcete vyhrát, musíte mít nejlepší auto, nejlepšího jezdce, toho máme, to je jasné, nejlepší strategii, nejlepší zastávky v boxech, nejlepší spolehlivost a nejvíce štěstí.

Z těch šesti bych řekl, že kromě dvou jsme měli všechny čtyři. Nejlepší vůz na konci sezóny a na začátku? Ne. Takže to je fakt, který je třeba zlepšit.

A co se štěstí týče, na to nerad odpovídám, protože je celkem snadné na to odpovědět. Příští rok budeme muset mít všech těch šest elementů v kapse a pak jsem si jistý, že můžete uspět v úloze, kterou společně chceme splnit.

Člověk se nikdy nevzdává. Z emocionálního hlediska, když vás někdo praští do břicha, bolí to, my jsme ale dobří boxeři. Zvedneme se a bojujeme dál.

Jsem přesvědčen v jedné věci, že letos to začalo těžce pro Felipeho (Massu), náročný začátek sezóny, a já viděl Felipeho ve druhé polovině sezóně vyzrát ve velkém stylu.

Tohle bude důležitý prvek, na který jakožto tým budeme moci vsázet ve snaze být konkurenceschopnější od začátku sezóny."