Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Concordskou dohodu nepotřebujeme, říká Ecclestone

Concordskou dohodu nepotřebujeme, říká Ecclestone

Ani po měsících jednání nebyla nová dohoda podepsána.

Bernie Ecclestone se nechal slyšet, že Formule 1 může existovat i bez Concordské dohody. Po vypršení platnosti té dosavadní se totiž zatím ještě nepodařilo podepsat novou.

Concordská dohoda v sobě kotví principy, na kterých je veškeré dění ve Formuli 1 založeno. Stanovuje, jak je sport řízen, jak se rozdělují příjmy apod. Původní dohoda byla podepsána v roce 1981, na konci loňské sezóny však vypršela.

Ecclestone, týmy a Mezinárodní automobilová federace jednají o podmínkách nové dohody, zatím se však nepodařilo dospět ke zdárnému konci. Podle Ecclestona to však pro Formuli 1 není nutné.

"Nepotřebujeme mít podepsanou Concordskou dohodu," řekl. "Mně nezáleží na tom, jestli Concordskou dohodu budeme mít, nebo ne."

Finanční stránka dohody je podle Ecclestona vyřešena, důvodem faktu, že nová dohoda ještě nebyla podepsána, je však zdržení ze strany FIA, která má na starosti technické regule.

"Concordská dohoda se v podstatě skládá ze dvou částí," vysvětlil Ecclestone. "S týmy jsme již dospěli k dohodě v té finanční části. Všechno je to hotové, takže je to otázka pravidel, která se mění každou chvíli. Jde v podstatě o to, jak budou probíhat změny pravidel.

Co týmy ovlivňuje více než cokoliv jiného, jsou technická pravidla. Jsou to technická pravidla, která je mohou odstavit ze hry."

Concordská dohoda skutečně není nutnou podmínkou pro chod Formule 1, byla by však potřeba v případě, že by se sport dostal na burzu. Ačkoliv takové plány již byly projednávány, nebyly zatím naplněny.