Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Toro Rosso chce od příštího roku odebírat motory Renault

Toro Rosso chce od příštího roku odebírat motory Renault

Italský tým tak bude schopen používat také převodovky Red Bullu.

Toro Rosso se chystá od příštího roku vyměnit dodavatele motorů, namísto Ferrari by mělo stejně jako jeho sesterský tým Red Bull odebírat pohonné jednotky od Renaultu. Žádný kontrakt však zatím nebyl podepsán.

Italský tým o svém rozhodnutí ohledně motorů dosud mlčel, přestože se o přesunu k Renaultu spekulovalo již několik týdnů. Dnes však šéf týmu Franz Tost konečně změnu potvrdil.

"Je naším cílem mít stejný motor, jaký používá Red Bull Racing, abychom využili sjednocení, které je povolené ze strany regulí, to je důvod, proč (tak chceme učinit)," řekl Tost.

"Jednáme s Renaultem a pak se uvidí. Žádný kontrakt zatím podepsán nebyl."

Toro Rosso by díky motorům Renault mohlo zaznamenat výkonnostní posun, bylo by tak totiž schopno daleko těsněji spolupracovat s Red Bullem, jelikož by mohlo používat stejnou převodovku namísto vývoje a stavby své vlastní.

"Samozřejmě to bude výhoda, protože pokud budeme závodit se stejným motorem, budeme mít stejnou převodovku jako Red Bull, jelikož je to po stránce pravidel možné," vysvětlil. "Využijeme sjednocení v tom, v čem to pravidla dovolují."

Tost dodal, že pro vyřešení situace kolem motorů nejsou ze strany týmu stanoveny žádné nejzazší termíny, naznačil však, že by tým již mohl mít základní data pro zahájení vývoje vozu na rok 2014. Rozhodně by však celou záležitost rád vyřešil co nejdříve.

"Balík pohonné jednotky pro příští rok je velice komplikovaný, ani ne tak ze strany motoru jako spíš turba kvůli teplu pro ERS a převodovku. Celý tenhle balík se musí stát jednou jednotkou a vy potřebujete co nejdříve vědět, kdo jsou vaši partneři."