Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Schodovité nosy příští rok zmizí z Formule 1

Schodovité nosy příští rok zmizí z Formule 1

Maximální výška šasi byla srovnána s výškou nosu.

Schodovité nosy příští rok zmizí z Formule 1, FIA totiž přijala změnu pravidel, která zamezí jejich vzniku při navrhování vozů na příští sezónu.

Mnohými kritizované tvary špicí vozů se poprvé objevily v loňském roce poté, co pravidla nařídila snížení maximální výšky nosů vozů o 100 mm, zatímco monokok zůstal ve výšce 650 mm. Protože se většina týmů rozhodla pro maximálně vysoko posazené šasi, musela při navrhování sáhnout ke schodovitému nosu.

FIA pro letošní sezónu povolila používání krycích panelů, které vyrovnávají výšku obou dílů, nejsou však součástí struktury špičky vozu. Některé týmy však toto řešení neaplikovaly, jelikož navýšení hmotnosti nebylo vykoupené žádnou výkonnostní výhodou.

Nicméně, vědoma si názoru fanoušků Formule 1, většina z nichž schodovitý nos kritizuje, upravila nyní FIA pravidla tak, aby se schodovitým tvarům zamezilo. Monokok byl totiž snížen na stejných 550 mm jako samotná špička. Její výška byla ponechána, jelikož její zavedení bylo odůvodněno snahou zamezit vzlétnutí vozu při kontaktu s kolem jiného vozu.

V prohlášení po zasedání Světové rady motorsportu FIA uvádí: "Byly zavedeny změny, které zajistí, že vozy nebudou mít schod na šasi v oblasti za nosem. Tyto změny také zajistí, že skutečně nízko položený nos, zavedený z bezpečnostních důvodů, bude vždy použit."