Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

“The Magic Mile“ bude hostit devatenáctý závod série Sprint Cup

“The Magic Mile“ bude hostit devatenáctý závod série Sprint Cup

V New Hamshire se bude tento víkend bojovat o stále více cenné body

New Hamshire Motor Speedway je oválná trať ležící jednu hodinu severně od města Boston v Loudnu, státě New Hamshire. Asfaltová trať o délce 1, 058 míle je věřte nebo ne sestrou restriktorových superspeedway jako je Talladega nebo Daytona. O podmínce použití restriktorů (omezovačů rychlostí) rozhodli majitelé trati poté, co na trati zemřeli Adam Kyler Petty (10.7.1980 - 12.5.2000) a Kenny Irwin Jr. (5.8.1969-7.7.2000). Irwinova příčina smrti byla bazilární fraktura lebky poté, co jeho vůz, během tréninku udeřil bočně do lemující zdi. Smrt mladičkého Pettyho byla téměř na chlup stejná, i on si to během tréninku namířil do lemující zdi, do které narazil prakticky hlavou, příčina úmrtí? Bazilární fraktura lebky.

Ovál je v zatáčkách nakloněn 12° a na rovnikách by jste naměřili klopení o 2°. Trať se začala stavět 13. srpna 1989 a v červnu roku 1990 byla s velkou slávou otevřena. Už toho roku se na ní poprvé závodilo pod hlavičkou NASCAR, ale prozatím tam řádili jezdci z Busch serie. Dnešní Sprint Cup se v Loudnu poprvé objevil o tři roky později. Přesněji 11. července 1993. Inaugurační závod vyhrál Rusty Wallace.

Závodiště ve svém okolí těžko hledá konkurenta, co se týká jeho velikosti nebo kapacity. Přijít může něco málo přes sto tisíc diváků. Ti se mohou kromě závodění “naskáristů“ (Sprint Cup, Nationwide), přijít podívat i na závody Global RallyCross Championship, K&N Pro Series West, NASCAR Whelen Modified Tour nebo American-Canadian Tour.

Svou, nepříliš používanou a známou přezdívku “The Magic Mile“ si závodiště získalo svou schopností "kouzelné" přeměny. Tuto vlastnost mají i jiné tratě, které uvnitř oválové trati mají ještě takzvanou “Road Course“, neboli klasickou trať. Nicméně NHMS se chlubí tím, že se může z 1, 058 míle dlouhého oválu proměnit na ovál dlouhý 1,6 míle. Vše proto, že vzniklá trať obsahuje většinovou část oválu a Road Course je i vně okruhu.


 

V roce 2008 se se změnou majitele měnil také samotný název. Z původní New Hampshire International Speedway se tak stala New Hampshire Motor Speedway.

Camping World RV 301 je již devatenáctým závodem sezóny. A celkově to pro Sprint Cup bude jeho třicáté sedmé závodění na této trati (od roku 1993 se závodilo jednou do roka a od roku 1996 dvakrát). Minulý rok se zde radovali Kasey Kahne a Denny Hamlin. Kahne se přitom v současné době zmítá na chvostu postupové dvanáctky do Chase For The Cup a zmíněný Hamlin si letos o Chase zřejmě bude moci nechat jenom zdát. Momentálně se totiž nachází na dvacáté šesté pozici.

Nejlepší hodnocení na NHMS má Tony Stewart, který je současně na desáté pozici. Druhé nejlepší hodnocení má Jeff Gordon, který je bohužel mimo dvanáctku postupujících do Chase, ale stále ještě ze své čtrnácté pozice může pokukovat po postupu. Třetím nejlépe hodnoceným jezdcem je Jimmie Johnson, současný leader a kandidát na šestinásobného šampiona série Sprint Cup.

Pokud se podíváme na týmy, tak nejvíce vítězství mají týmy Hendrick Motorsports (9x) nebo Rousch Fenway Racing (7x). Ve vozech potom vede Chevrolet (18x) a Ford (11x).

A koho můžeme považovat za favority? Nejvíce výher má na kontě Jeff Burton (4x), v dojezdech je potom jistým přeborníkem Jeff Gordon, který vede statistiku dojezdů TOP5 (14x) i TOP10 (18x). Navíc Gordon vede i v počtu nejvíce odjetých kol ve vedení (1207). Jeff Gordon je tedy určitě favoritem no.1., možná si tak právě v Loudnu pojistí postupovou dvanáctku.

Současné pořadí jezdců v šampionátu naleznete ZDE.

Zajímavost na závěr. Od počátku závodění v New Hamshire bylo odjeto třicet šest závodů. Ve všech závodech účinkovali hned čtyři stále aktivní jezdci. Jeff Burton, Jeff Gordon, Bobby Labonte a Joe Nemechek. Uvidíme, jak své zkušenosti zúročí.

A aby toho nebylo málo, ve startovním poli se objeví muž se jménem Morgan Shepherd (nar. 12.10.1941). Tento závodník letos oslaví své sedmdesáté druhé narozeniny! Poprvé závodil v roce 1970 na Hickory Speedway, trati, na kterou ve svém článku vzpomněl David Hanáček. Čtěte ZDE. Ve sprint Cupu naposledy řádil v roce 2006. Za svou kariéru nasbíral čtyři vítězství. Staroušek Shepherd, ale rozhodně nepatří do starého železa, protože je aktivním jezdcem v Sérii Nationwide. Uvidíme, kam až dotlačí svou Toyotu.

Start nedělního závodu je naplánován (na naše) v 19.15.

Pro ty, kteří se nemohou dočkat loňské závody v plné kráse: