Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

GT na dosah ruky v ADAC GT Masters

GT na dosah ruky v ADAC GT Masters

Informace k návštěvě Red Bull Ringu ve dnech 9. - 11. srpna.

Po článku zabývajícím se návštěvou tribun na Sachsenringu se po vystoupení v pohoří Eifel na začátku srpna přesunou gétéčka německé série k další návštěvě poblíž České republiky. Místem pátého podniku ADAC GT Masters bude rakouský Red Bull Ring. Tentokráte bude nejzajímavější volbou pro obyvatele Moravy, především z její jižní části. Přibližná vzdálenost z Brna je 325 kilometrů, s výjimkou cca padesáti kilometrů v okolí hranic vede po dálnicích.

Stejně jako Sachsenring patří rakouský automotodrom navzdory přestavbám ke klasickým přírodním okruhům. Protože je dráha zasazena v hornatém prostředí, nepřekvapí její výrazná členitost. Asfalt v únikových zónách se vyskytuje ve dvou zatáčkách, jinde jezdci z jeho výhod těžit nemohou. V kokpitu nejednoho ze tří desítek vozů nalezneme zkušené piloty, čímž se šampionát řadí mezi uznávané GT série na starém kontinentu.

Spolu se vstřícností pořadatelů se diváci mohou běžně pohybovat v paddocku, kde je možné setkání s oblíbenými závodníky, ale také závodnicemi. Ve vybraných časech se podívají i do boxové uličky a mohou nahlédnout do garáží týmů. Některé stáje tuto událost spojují s autogramiádou svých pilotů.

Tento článek Vám nabídne podrobnosti vhodné pro naplánování účasti na tribunách rakouského okruhu.

Doprava

Vzhledem k omezenému počtu víkendových spojů a poloze okruhu je nejvhodnějším dopravním prostředkem automobil. Parkoviště ve vzdálenosti necelého půl kilometru od tribuny podél cílové rovinky lze nalézt na následujících souřadnicích: 47°12'57.528"N, 14°45'59.579"E. Při plánování trasy s využitím některého z plánovačů cest se do místa cíle zadají slova Red Bull Ring anebo Red Bull Ring Strasse (Google, Here). Při využití českých stránek (Mapy) funguje vyhledávání pouze dle původního názvu A1 Ring. V všech případech vyhledávání funguje i na základě zadání výše uvedených GPS souřadnic.

Představu o hlavních komunikacích v blízkosti okruhu poskytuje následující odkaz Zde, z nějž je patrná blízkost dálnice (S36). Sjezd vedoucí k okruhu má označení Zeltweg-Ost/Spielberg.

Stejně jako v České republice, i v Rakousku je potřeba mít dálniční známku. Kupony s nejkratší platností jsou desetidenní v hodnotě 8 euro 30 centů, které lze u nás sehnat na některých benzínových stanicích, pobočkách firmy Cash Point anebo ÚAMK v cenách od 233 korun. Nepříjemností, například směrem od Lince, jsou zvláštní úseky s výběrem mýtného (Sondermaut). Jejich vyznačení je na následujícím plánku Zde.

Také v Rakousku je menší hustota čerpacích stanic, v těchto případech jsou před pumpami umístěny orientační vzdálenosti k nejbližším dalším benzinkám. Nezřídka se tento údaj pohybuje nad padesáti kilometry. Majitelům vozů s naftovými motory se díky nižší ceně může vyplatit tankovat v cizině, u benzínu je cena podobná jako u nás.

Vstupenky

Vstupné na jeden den (sobota nebo neděle stejně) je 20 euro. Za víkendovou vstupenku zaplatíte 30 euro. V ceně vstupenek je zahrnut vstup do paddocku.

Požadavky okruhu na chování návštěvníků nezmiňují povolený objem lahví s nápoji (obvykle bývá 0,5 litru). Vnášení techniky na pořízení záběrů řád nezmiňuje, obecně však platí omezení o neveřejném využití pořízených záznamů. Vyhrazuje si pouze právo vykázání osob pod vlivem alkoholu anebo omamných látek. Kouření je povoleno pouze na vyhrazených místech.

Program víkendu

Podle výběru z předběžného časového plánu (verze č. 2 z 24. července) je v níže uvedené tabulce rozpis, kdy bude možné vidět vozy ADAC GT Masters v akci. Celý časový rozvrh závodního víkendu naleznete Zde.

 Událost  Den  Čas
1. volný trénink  Pátek  9,00 – 10,00
2. volný trénink  Pátek  11,45 - 12,45
Kvalifikace  Pátek  15,45 – 16,55
První závod  Sobota  12,15 - 13,15
Zahřívací trénink  Neděle  8,30 – 8,45
Druhý závod  Neděle  12,15 - 13,15

Doprovodné série se nyní dostaví v omezeném počtu. Kromě cestovních vozů z ADAC Procar anebo pohárových vozítek Mini bude k vidění formule ADAC.

Doprovodný program

Během sobotního i nedělního dopoledne je možné zúčastnit se procházky boxovou uličkou (Pitwalk). V sobotu začíná již v 9,50, v neděli již v 9,45. V obou případech akce končí v 10,25.

Tradičně v sobotu odpoledne probíhá před stanem ADAC Hospitality akce Meet the drivers, na Red Bull Ringu je plánována na 14,15. Na ní se lze setkat s trojicí nejúspěšnějších posádek a vítězem kategorie amatérů v sobotním klání. Mohou být přítomni také vítězové jiných sérií, pokud jim to umožní časový rozvrh.

Ubytování

V případě ubytování v místních hotelích se pohybují ceny od cca 1 600 Kč/noc/osobu výše. K vyhledávání lze využít následující stránky Zde anebo Zde. Stránky jsou v češtině s možností úpravy filtrů. K zadání lze využít názvu dvou nejbližších měst Spielberg bei Knittefeld anebo Zeltweg.

Užitečné odkazy

Okruh Red Bull Ring    Zde

Stránky skrývající se pod označením Projekt Spielberg, jejichž součástí je přímý odkaz na okruh.

ADAC GT Masters     Zde

Oficiální stránky německého mistrovství.

Doplňující informace o závodech GT na Formuli.cz

Profil šampionátu ADAC GT Masters (Zde)

V průběhu sezóny aktualizovaný článek zaměřený na hlavní informace o ADAC GT Masters. Jeho součástí jsou odkazy na články s dodatečnými údaji anebo na stránky spjaté s danou sérií včetně úplného přehledu oficiálních.

Naleznete zde charakteristiku série, její historii, přehled držitelů jezdeckých a týmových titulů anebo informace o pořadatelské organizaci. Seznámíte se s aktuálním kalendářem, výtahem z pravidel, účastníky anebo úspěšnými jezdci působícími v šampionátu.

Zdroj: ADAC GT Masters, Projekt Spielberg, Mapy, Google, Here, Hotels, Athos Travel, Formule