Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Räikkönen je vyspělejší, říká šéf Ferrari

Räikkönen je vyspělejší, říká šéf Ferrari

"Ví, že je to pro něj důležitá výzva."

Podle šéfa týmu Ferrari Stefana Domenicaliho se Kimi Räikkönen do italské stáje vrátil vyspělejší a ochotnější se více zapojit.

Vztah mezi Ferrari a Räikkönenem se ke konci jeho prvního působení u týmu, za který již závodil v letech 2007 až 2009, zhoršoval. Na konci roku 2009 Fin z Formule 1 odešel a po dvouleté pauze, ve které si vyzkoušel závody v americké sérii NASCAR, nebo Mistrovství světa v rallye, se vrátil, když podepsal dvouletou smlouvu s týmem Lotus. Nyní, čtyři roky po odchodu z Ferrari, se znovu vrací do stáje z Maranella.

A ačkoliv je Räikkönen známý svým chladným vztahem k lidem, se kterými v týmu musí spolupracovat, je podle Domenicaliho vidět v tomto ohledu u Räikkönena změna.

"Je vyspělejší, stejně jako my všichni, zkušenější a blíž týmu," řekl Domenicali pro Gazzetta dello Sport. "V továrně už byl hodně krát, do Maranella jezdí skoro každý týden."

Ital také věří, že fakt, že se Fin musí připojit k týmu, kde už má vybudovanou svou pozici jeho nový týmový kolega Fernando Alonso, dodává Räikkönenovi motivaci pracovat tvrději.

"Je si vědom svých schopností," řekl Domenicali. "Kimi ví, v jakém je týmu. Ví, že je to pro něj velmi důležitá výzva a ví, že se musí vypořádat s takovým esem jako je Fernando, se kterým bude muset blízce spolupracovat."

Dodal také, že jednou z hlavních předností, díky které se Ferrari o Räikkönena znovu začalo zajímat, byla jeho duševní síla.

"Rozhodujeme se racionálně, nikoliv emocionálně. Měli jsme potřebu dostat po bok Fernanda jezdce s velmi silnou motivací a zkušenostmi, které mu pomohou zvládnout tak obtížnou sezónu, jako bude tato.

Jezdce, který ví, jak se vypořádat s tlakem jet po boku Alonsa a závodit s Ferrari, které je vždy středem pozornosti, a pro které je druhé místo tragédií.

Něco takového o sobě moc jezdců říct nemůže. Až trať ukáže, zda jsme udělali správné rozhodnutí,"
uzavírá Domenicali.