Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Máme na víc, říká Bottas

Máme na víc, říká Bottas

"Už teď máme víc bodů, než jsme měli loni."

Valtteri Bottas se na základě dobrého výkonu, který tým Williams předvedl v úvodním závodě letošní sezóny Formule 1, Velké ceně Austrálie, domnívá, že to nejlepší tým z Grove teprve předvede.

Ačkoliv se Bottasovi ani jeho týmovému kolegovi Felipemu Massovi nepodařilo naplnit očekávání, která byla před úvodním závodem, totiž vystoupat na stupně vítězů; tak rychlost, kterou oba během víkendu předvedli, naznačila, čeho mohou Fin a Brazilec letos dosáhnout.

"Máme ještě 18 závodů na to, abychom ukázali, co dokážeme," řekl Bottas, který se o šance na stupně vítězů připravil chybou na výjezdu z jedné ze zatáček, kdy se otřel vozem lehce o zeď a způsobil si defekt pneumatiky.

"V Austrálii to mohlo být lepší. Felipe s tím nemohl nic dělat (zabránit kolizi v první zatáčce s Kamujem Kobajašim) a já udělal chybu, takže máme určitě na víc."

Letošní výkony Williamsu jsou přitom podle Bottase v ostrém kontrastu s tím, co tým předváděl v loňské sezóně.

"Teď je to zcela jiný tým," řekl. "Už teď máme víc bodů, než jsme měli loni a vůz je v relativním porovnání s ostatními mnohem rychlejší.

Jsem opravdu spokojen s tím, co jsme udělali během zimy a v testech."


Velká cena Malajsie, která se jede na okruhu v Sepangu už příští víkend, by podle odhadů opět mohla vyhovovat týmům s motory Mercedes-Benz. Bottas proto nevidí důvod, proč by jeho vůz FW36 rovněž poháněný motorem Mercedes-Benz opět nemohl bojovat o přední příčky.

"Malajsie bude zcela jiná trať," dodal Fin. "Je to více jako klasický závodní okruh spíše než speciální městská trať, která má celkem hrbolatý a kluzký povrch.

Očekáváme, že budeme opravdu moci bojovat v nejlepší šestce a já se na to vážně moc těším."


Williams sice vypadá velmi silně, i on má však své slabiny, což si i Bottas uvědomuje. V Austrálii se to například projevilo na mokru, kdy piloti týmu ztráceli výrazněji než za suchých podmínek.

"Při brzdění a v nájezdech do zatáček jsme byli docela silní," řekl. "Můžete se do toho opřít a věřit tomu.

Nějaké slabiny máme ještě ve stránce výkonu a zapracovat musíme také na trakci - obzvlášť na mokru.

V rychlých zatáčkách jsme měli trochu problém držet se ostatních, což je náš nedostatek. Na výjezdech ze zatáček a v některých rychlých zatáčkách jsme trochu ztráceli. Řekl bych ale, že na maximální rychlosti jsme velmi silní, což nám pomáhá při předjíždění."