Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Magnussen svůj styl závodění nezmění

Magnussen svůj styl závodění nezmění

Rozhovor s jezdcem McLarenu.

Po Monze se hodně mluvilo o tvých neshodách se stevard. Je těžké zvyknout si na závodění v F1? Myslíš, že si tě stevardi více všímají, protože si nováček?

Nemyslím, že si mě všímají více než ostatních. Bylo mi vysvětleno, zač jsem byl penalizován a rozumím tomu. Můžeme mluvit o tom, zda jsou pravidla správná, ale musíme je dodržovat. Vím, co jsem udělal špatně a stevardi snad budou takto rozhodovat i v dalších případech. Očekávám, že tato pravidla budou dodržovat i ostatní jezdci a pokud ne, přijdou tresty. Uvidíme…

Je těžké slyšet, že nemáš měnit způsob závodění (po Belgii) a pak dostat další trest?

Nebyl jsem potrestán za agresivní styl jízdy, ale za překročení hranice a porušení pravidel. V každém z těch závodů jsem dostal pouze jednu penalizaci, takže jsem udělal pouze jednu chybu. Ve Spa jsem jel skvělý závod, ale pak jsem Fernanda donutil vyjet až na trávu. Kdybych to neudělal, byl by to naprosto skvělý závod, protože to byla jediná věc, kterou jsem neudělal správně.

V Monze to byl myslím stejně dobrý závod. Neustále jsem tlačil, jak se jen dalo. V Monze je složité udržet někoho rychlejšího za sebou, ale mně se to dařilo několik kol. A opět jsem měl pouze jeden incident, jeden případ při jednom souboji. V Monze jsem nepochopil, co jsem vlastně udělal špatně a dozvěděl jsem se to až v Singapuru. Na brífinku s jezdci mi bylo vysvětleno, že Bottas byl v zatáčce přede mnou, takže jsem mu vlastně vracel předjetí a v takovém případě jsem mu měl nechat dostatek místa na přejezd zatáčky. Není to jednoduché, protože pokud najíždíš do zatáčky rychleji než soupeř, někdy není možné nechat dostatek prostoru. Ale nyní tomu už rozumím a doufám, že pravidla platí stejně pro všechny.

Je pravda, že ti po Spa zavolal Ron (Dennis)?

Ano, telefonovali jsme spolu. Zavolal mi, jen aby mi řekl, že se nemám měnit. Musím se vyhnout penalizacím, ale nemám měnit způsob, jakým závodím a bojuji o pozice.

Co tě napadlo, když jsi viděl, že volá Ron?

Nebylo to poprvé, ale vždy když vám Ron volá nebo něco říká, tak dobře posloucháte, protože to není člověk, který by mluvil, aniž by měl co říct.

Jste v kontaktu často, nebo se drží dál a nechává všechno na Erica (Boulliera)?
Nevím, jak bych to vysvětlil… Je to dobrý vztah. Není to člověk, se kterým trávím volný čas, ale to ani není nutné. Oba jsme tu kvůli výsledkům a jsem přesvědčen, že týmu jeho návrat do vedení prospěje. Má mnoho zkušeností a vítězného ducha.

Řekl ti otec něco o Ronovi? Dal ti rady?

Ne, ale můj otec s Ronem pracoval a slyšel jsem už spoustu historek. Slyšel jsem otce mluvit o jeho kariéře jezdce F1 a měl jsem o Ronově povaze představu už před tím, než mě vzali do McLarenu. Ale byly to samé dobré věci. Chce vyhrávat a je ochoten pro to udělat vše.

A co příběh s přáním k narozeninám?

Když otec jezdil za McLaren, dostal jsem od Rona dárek k narozeninám. Myslím, že to byly moje čtvrté narozeniny. Dostal jsem od něj dar a kartičku, na níž bylo napsáno: "Pokud budeš jednoho dne tak dobrý jako tvůj otec, určitě mi zavolej." Máma tu kartičku odložila a asi tak o 10 let později ji ukázala mému manažerovi. A manažer řekl: "Tak mu zavolejme!"