Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Magnussen šel do boje o titul

Magnussen šel do boje o titul

Alespoň po prvním závodě to tak vypadalo

Kariéra Kevina Magnussena ve F1 nedopadla podle jeho představ. Start byl přitom jako z říše snů a dánský jezdec byl po první velké ceně pasován na "dalšího Hamiltona". V roce 2013 na první pokus vyhrál prestižní sérii Formule Renault 3.5 a dozvěděl se fantastickou zprávu, že v následujícím roce nebude závodit za tým Force India.

"McLaren mi dal jako nováčkovi úžasnou příležitost, na to si nemohu stěžovat," vzpomíná Magnussen. "Myslel jsem si, že půjdu do F1 a budu závodit za Force India. Už jsem čekal, že půjdu podepsat smlouvu. Skutečně jsem to považoval za hotovou věc, protože McLaren mi přímo oznámil, že mi hodlá zajistit místo v tomto týmu. A za pět minut dvanáct se vše změnilo, dostal jsem místo přímo v McLarenu. Bylo to hektické, můj debut, ale jsem rád, že jsem tu šanci dostal. Člověk se vždycky může podívat do minulosti a nacházet věci, které by teď udělal jinak. Ale byl jsem přece závodníkem F1! To se nepodaří každému."

Po prvním závodě sezony 2014 si nejen on myslel, že skočí rovnýma nohama do boje o mistrovský titul. Závod sice vyhrál Nico Rosberg z týmu Mercedes, ale Kevin Magnussen ve voze McLaren, také poháněném motorem Mercedes, stál na pódiu na třetím stupínku a po diskvalifikaci Daniela Ricciarda bral body za druhé místo. Jeho týmový kolega Jenson Button se tak posunul na třetí místo. Dva jezdci McLarenu na pódiových místech a s tím správným motorem. Mnozí by si v ten den vsadili, že sezona se ponese ve znamení souboje těchto dvou stájí, jenže tohle byl zdaleka nejlepší výsledek McLarenu v roce 2014. Nakonec obsadil až páté místo v Poháru konstruktérů.

"Musím přiznat, že když jsem kariéru jezdce F1 začal závodem v Melbourne 2014, měl jsem pak velmi vysoká očekávání. Po závodě jsem byl přesvědčen, že jsem naskočil rovnou do boje o titul, v mém prvním roce ve F1! Ve formuli 1 nelze nic předpovídat s jistotou. Prostě se jen snažíte nejvíce, jak dokážete, a užíváte si, dokud to trvá," podotýká Magnussen.

Ke konci roku už tým myslel na budoucnost s Hondou, která však pomohla do něj přilákat Fernanda Alonsa. Magnussen si v následujícím roce musel sednout na lavičku náhradníků. Po jednoroční zkušenosti s Renaultem zakotvil na čtyři roky v týmu Haas, se kterým to však v posledních dvou letech šlo z kopce.

První ze 119 závodů byl zároveň Magnussenovým nejlepším. Foto: McLaren

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren